Land en Lucht tijdens Eastern Breeze 23

Land en Lucht tijdens Eastern Breeze 23

 

Met oefening Eastern Breeze stuurde het Special Operations Regiment (SO Regt) voor de laatste keer dit jaar zijn troepen naar het buitenland voor een doorgedreven training. In Hongarije werden de paraatheid en interoperabiliteit van onze militairen voor speciale operaties duchtig op de proef gesteld.

 

Zodra de troepen hun eerste stappen op Hongaarse bodem zetten, kon de oefening op het terrein beginnen. Doorheen het scenario, dat zich afspeelde te midden van een hybride oorlogssituatie, moesten de paracommando’s diverse acties uitvoeren om hun vaardigheden en tactieken verder aan te scherpen.

 

“De oefening start met een ‘Initial Entry’ vanuit België op het Héviz-Balaton vliegveld. Later in de week voeren de militairen verschillende speciale operaties uit met de nadruk op ‘Special Reconnaissance’ en ‘Direct Actions’”, legt kolonel Frédéric Linotte, commandant van het SO Regt, uit. “De goede werking op Task Group niveau is hierbij essentieel. Tijdens de oefening worden drie volledige cycli uitgevoerd, van planning op het hoofdkwartier tot uitvoering op het terrein.”

 

“Als onderdeel van de transformatie van het regiment hebben we besloten om meer specialiteiten aan de bataljons toe te wijzen die voorheen in vrijwel de hele Component te vinden waren. 2 Commando en 3 Para zijn zo écht ‘interwapen’ geworden, met als doel speciale operaties te kunnen uitvoeren. We gebruiken deze oefening dus om uitdagende trainingen te creëren voor de verschillende elementen binnen het regiment, zodat onze militairen constant klaar staan om te vertrekken wanneer we hen nodig hebben.”

 

Naast de vele acties op de grond werd het Hongaarse luchtruim veelvuldig bezet door de verschillende luchtmiddelen van de 1e Wing en de 15e Wing. Grootschalige transporten, verkenningen en (medische) evacuaties zijn slechts enkele voorbeelden van de uitgevoerde acties.

 

“Nauwe samenwerking met de verschillende Wings is essentieel om onze vaardigheden te blijven trainen. Met Eastern Breeze zijn we toe aan de vijfde grote oefening die we samen met de luchtcomponent uitvoeren dit jaar, en het is belangrijk om deze continuïteit te behouden”, besluit de kolonel.

Gert-Jan D'haene

Gert-Jan D'haene & Martin Detry

Clint Soete