Nikiforov en Vanhoof klaar voor hun tweede Spelen

In de nacht van woensdag op donderdag komen op de Olympische Spelen de volgende twee topsporters van Defensie in actie. Voor judoka Toma Nikiforov en BMX’ster Elke Vanhoof zijn dit hun tweede spelen. Ze beginnen met heel wat ambitie aan hun tornooi.

 

Voor Elke Vanhoof was de kwalificatie van deze Olympische Spelen op zich al een overwinning: “In 2019 kwam ik zwaar ten val, waaraan ik een zware hersenschudding overhield. Hierdoor werd mijn voorbereiding voor de OS van 2020 abrupt verstoord. Het uitstel naar 2021 is voor mij dus uiteindelijk de redding gebleken.”

 

“Ik kon mij pas op het allerlaatste moment kwalificeren. In de wereldbeker van Bogota sprokkelde ik nog de laatste, broodnodige punten om er hier te kunnen bijzijn. Na mijn zesde plaats op de Spelen van Rio zou een medaille een logische ambitie zijn. Door de verstoorde voorbereiding zal echter een finaleplaats op zich al als een overwinning aanvoelen.”

 

Elke Vanhoof strijdt om 10.00 uur plaatselijke tijd in haar kwartfinale. Wanneer ze doorstoot, komt ze de dag nadien opnieuw in actie.

 

Voor judoka Toma Nikiforov begint het tornooi iets voor de middag in Japan. De Europese kampioen bewees de laatste maanden dat hij zijn goeie vorm weer te pakken heeft. Daarom behoort hij ook bij de kanshebbers op de medailles.

 

Toma kende wel een zware loting. In de tweede ronde wacht de wereldkampioen hem mogelijk al op. Al geldt in het judo dat elke wedstrijd een finalestrijd is, dus vroeg of laat moet hij wel een wereldtopper verslaan om een volgende medaille in de wacht slepen.

Gert-Jan D'haene

Patrick Brion, archief