Prinses Elisabeth rondt opleiding KMS succesvol af

In het Trainingscentrum voor Commando’s in Marche-les-Dames hebben de eerstejaarsstudenten van de Koninklijke Militaire School (KMS) hun academiejaar afgesloten. Gedurende drie dagen volgden ze hier een initiatiecursus commandoproeven alvorens van een welverdiende vakantie te kunnen genieten. Onder hen ook prinses Elisabeth van België. Zij sluit hiermee haar jaar aan de KMS succesvol af en begint aan een nieuw hoofdstuk in haar vorming als kroonprinses.

 

Van 25 juli tot 28 juli kreeg prinses Elisabeth samen met alle andere eerstejaars een initiatie paracommando. Gedurende drie zware dagen met weinig slaap moest ze het beste van zichzelf geven tijdens proeven die kracht, moed en doorzettingsvermogen vragen. Uiteraard is ook teamspirit een sleutelwoord om tijdens zo een driedaagse de doelstellingen te halen.

 

De prinses deinsde duidelijk niet terug voor bijvoorbeeld het abseilen (rappel), een touwenparcours of de via ferrata met death ride. Tijdens een wedstrijdje met een rubberen boot op het water konden de leerlingen zich even helemaal uitleven. Dat Elisabeth een echte teamplayer is en zich in haar peloton helemaal thuis voelt, stond bij deze proef als een paal boven water. Verder leerden ze hun rugzak zo in te pakken dat het materiaal niet nat wordt wanneer ze een hindernis al zwemmend moeten overschrijden. Een nachtmars zonder geluid noch licht kon natuurlijk ook niet ontbreken.

 

Gedurende een jaar heeft prinses Elisabeth van België aan de KMS als een echte student onder de studenten geleefd. Net als alle andere leerlingen-officier volgde ze de lessen, nam ze deel aan de sportsessies, deed ze alle militaire proeven mee en … bleef ze er slapen. Ze toonde zich een enthousiaste leerling met een hoge motivatie, steeds klaar om anderen te helpen.

 

Woensdag 28 juli was de laatste officiële schooldag van het academiejaar ’20-’21. Daarna sluiten de poorten van de KMS zich even voor een welverdiende vakantie.

 

Voor Elisabeth betekent dit meteen het einde van haar periode aan onze militaire universiteit. Een jaar waarin ze af en toe zichzelf moest overstijgen maar waaraan ze ongetwijfeld erg goede herinneringen zal overhouden zoals haar vader, koning Filip.

 

Het was kortom een degelijke voorbereiding op haar taak als toekomstig opperbevelhebber van de strijdkrachten. We wensen haar veel succes met het verdere verloop van haar vormingstraject als kroonprinses.

Nathalie Mylle

Vincent Bordignon, Jan Rans & Erwin Ceuppens

Clint Soete