Notorious Lion: grootschalige oefening vóór verplaatsing naar de oostflank van de NAVO

Van 24 tot en met 28 april kon er in en rond Marche-en-Famenne een overvloed aan militairen waargenomen worden. Oefening Notorious Lion was de laatste oefening voor het Belgische detachement dat deze zomer de eerste rotatie van de NAVO-opdracht Forward Land Forces (FLF) in Roemenië zal uitvoeren. Eén ding is zeker: op cruciale momenten zullen de Belgen er staan.

 

450 deelnemers van verschillende eenheden namen deel aan een scenario dat een ouderwetse, conventionele oorlog simuleerde: geen stabiliteitsoperatie meer zoals voorheen, maar een echte gecombineerde wapenstrijd waarbij de troepen offensief worden ingezet.

 

Conventionele oorlog

 

“Het vraagt een andere denkwijze”, vertelt Maarten, detachementscommandant. “Andere jaren trainden we ook om ingezet te worden, in Afghanistan of Mali bijvoorbeeld, waar de dreiging vooral bestaat uit geïmproviseerde explosieven (IEDs) en terroristische aanslagen. Vandaag zijn we terug bij de basis: een conflict dat met traditionele militaire middelen uitgevochten wordt.”

 

“We moeten ook de uitstekende samenwerking tussen alle eenheden onderstrepen, zonder welke deze oefening niet mogelijk was geweest”, vult Maarten aan. Bij deze imposante oefening waren namelijk een groot aantal verschillende actoren betrokken: lead-eenheid Bevrijding – 5 Linie, 10 Gp CIS, MP Gp, Bataljon Artillerie, 11 Bataljon Genie, 18 Bataljon Logistiek, 23 Medisch Bataljon, 1 Wing,… Terwijl militairen van 1 Carabiniers/1 Grenadiers en collega’s van een Luxemburgse gasteenheid tijdens de oefening de rol van vijandelijke troepen naspeelden.

 

“Het is dankzij de geoliede samenwerking tussen alle eenheden dat we dit hebben kunnen verwezenlijken.” Chef Defensie, admiraal Hofman, bezocht het detachement op 26 april. “Ik ben onder de indruk van de filosofie, de opzet en de aanpak van deze certificatieoefening.”

 

Lasers in een civiele omgeving

 

De oefening speelde zich voor een groot deel af in burgerterrein. Om het realisme te verhogen, werd er gewerkt met DualSim-technologie. Elk individu, voertuig of wapen was uitgerust met sensoren die aangeven wanneer en hoe iets of iemand geraakt wordt. Alles kan op afstand worden gevolgd met computers en tablets. Het systeem vergroot het inlevingsvermogen en biedt de ideale ondersteuning om de oefening achteraf te evalueren.

 

“Persoonlijk vind ik het een grote verbetering,” zegt Giuseppe, staande achter zijn mini-mitrailleuse. “Je hoort en ziet de lasers en weet of je voldoende dekking hebt gezocht. Voorheen kon je meer ontspannen zijn, maar nu word je meteen voor elke fout afgestraft. Zo zal het ook in het echt zijn.”

 

Ontplooiing in Roemenië

 

Deze zomer zullen opnieuw zo’n 450 Belgische militairen worden ingezet in Roemenië, waar ze deel zullen uitmaken van de Collective Defence Battlegroup onder Franse leiding. En één ding is zeker: ze zijn goed voorbereid!

Kerlijn Puttemans

Vincent Bordignon

Mathieu Duhembre