Oefening Green Light schijnt haar licht op nieuw veldhospitaal Role 2
Tijdens de oefening Green Light 22 in Leopoldsburg zette de Medische Component alles op alles om haar skills aan te scherpen in en rond het nieuw aangekochte veldhospitaal Role 2 Basic. Deze medische trainingen stomen het personeel klaar om met het veldhospitaal paraat te staan om mogelijkerwijs in operatie te vertrekken vanaf de tweede helft van 2023.
Van 26 september tot 21 oktober zijn de eenheden van de Medische Component alom vertegenwoordigd in de omgeving van Leopoldsburg voor de medische oefening Green Light. Twee eerstehulpposten op het terrein, de Role 1’s, en het veldhospitaal Role 2 Basic staan er opgesteld om te trainen.
In 2021 kocht de Medische Component het veldhospitaal aan en vanaf het najaar van 2023 zal het stand-by staan voor vertrek in operatie. “Na de eerste ontplooiingsoefening begin dit jaar, houden we hier nu de tweede trainingsoefening waaraan een nationale evaluatie gelinkt is. De bedoeling is om te kijken of alle modules klaar zijn en of er nog werkpunten zijn alvorens in operatie te kunnen vertrekken,” legt commandant Swinnen uit, 2e commandant van het veldhospitaal. “De uitdaging is om ervoor te zorgen dat de samenwerking tussen de verschillende modules vlot verloopt.”
Op alles voorbereid
Tijdens deze oefening krijgen de militairen quasi dag en nacht verschillende medische scenario’s voorgeschoteld. Van gebroken tanden tot zelfs amputaties: ze moeten op alles voorbereid zijn en gepast kunnen reageren. Ze krijgen niet alleen te kampen met oorlogsslachtoffers, maar ook met andere onverwachte situaties zoals een defecte stroomgenerator, schimmel in de tent of watertekort.
“Gunshot wound!” klinkt het bij de grime. Nauwgezet worden alle ‘slachtoffers’ met de nodige precisie geschminkt om de wonden zo echt mogelijk te laten lijken. De medische trainingen zorgen ervoor dat het personeel hier voorbereid wordt op toekomstige patiënten in een reële situatie. Elk geval vereist dan ook een andere aanpak en een bepaalde volgorde. Vanaf de Point of Injury, waar het slachtoffer verwond geraakt op het veld, tot het transport naar het operatiekwartier: alles wordt geoefend.
Damage control en overlevings-chirurgie
De eerstehulpverleners bij een incident zijn meestal aidmen uit verschillende pelotons. Zij snellen het slachtoffer te hulp op het terrein. Daarop komt een ambulance ter plekke die het slachtoffer afvoert richting de Role 1, een eerstehulppost tent waar de patiënt in de mate van het mogelijke gestabiliseerd wordt. Daarna kunnen de patiënten, indien nodig, naar de Role 2 Basic geëvacueerd worden.
De belangrijkste capaciteit van de Role 2 Basic is de chirurgie. “Daar doet men overlevingschirurgie. Niet om een mooie operatie uit te voeren, maar wel om te vermijden dat de patiënt sterft tijdens de operatie. Daarna kan het slachtoffer, naargelang de noden en de beschikbaarheid, verder gaan naar bijvoorbeeld een Role 2 Enhanced om herstellende chirurgie te ontvangen en erna eventueel zelfs naar een role 3 of 4,” aldus dokter-kapitein Charlier.
Alle modules van het veldhospitaal worden geëvalueerd, zoals bijvoorbeeld ook de Intensive Care Unit, waar ze de patiënten opvangen die een ver doorgedreven vorm van zorg nodig hebben.
“Het gaat vaak om traumapatiënten. Ze hebben enkel damage control surgery gehad, dus hun heelkunde is heel beperkt geweest. Zij komen hier terecht en zullen nog een definitieve chirurgie in een ander ziekenhuis krijgen. Dat is het groot verschil met een burgerziekenhuis waar een patiënt vaak eerst zijn volledige, definitieve chirurgie krijgt en dan naar intensieve zorgen gaat,” legt commandant Vermeulen, hoofd van Intensieve Zorgen Role 2 uit.
De evaluatoren, ofwel de ‘Observer-Trainer-Evaluator’, volgen gedurende heel de oefening nauwgezet alle acties op en geven feedback waar nodig. Deze uitgebreide evaluatie laat hen toe om, goed voorbereid, klaar te staan voor een mogelijke inzet volgend jaar.