Oekraïense militairen voltooien vorming in Navy Academy Oostende

10 Oekraïense militairen hebben hun vorming in mijnenbestrijding succesvol afgerond in de Navy Academy (NAC) in Oostende op donderdag 14 december. Deze Belgische-Nederlandse opleiding kadert in de militaire bijstandsmissie van de Europese Unie ter ondersteuning van Oekraïne (EUMAM). Minister van Defensie Ludivine Dedonder reikte de certificaten uit.

 

De Navy Academy is een internationaal gerenommeerd expertisecentrum op het vlak van mijnenjacht waar de Belgische en Nederlandse Marine al meer dan 50 jaar samenwerken. De Oekraïense militairen werden hier opgeleid om verschillende vaardigheden aan te leren die gebruikt worden aan boord zoals scheepskennis, technische knowhow en operationele kennis.

 

Tijdens de diploma-uitreiking werd er tijdens een simulatie een Seafox gelanceerd vanuit de commandocentrale.  Dit is een onderwaterdrone die gebruikt wordt voor het lokaliseren en opsporen van explosieven.

 

Grote motivatie

 

Evert, hoofd van de Naval Mine Warfare legt uit: “De studenten leerden voornamelijk procedures aan boord. Ook technische aspecten werden belicht zoals de omgang met de machines en de manier waarop storingen kunnen verholpen worden. We vonden snel een goede flow met onze Oekraïense collega’s die tot een goede samenwerking leidde.

 

Ook instructeur Benoît van de Belgische Marine beaamt: “De taalbarrière was in het begin een uitdaging, maar dankzij de goede coöperatie met de tolken en de motivatie die de studenten toonden, is de samenwerking uiteindelijk heel vlot verlopen. De Oekraïense studenten studeerden zelfs na de uren verder. Zo konden ze op korte tijd veel vooruitgang boeken.”

 

Voortdurende steun

 

De Minister van Defensie sprak de Oekraïense militairen toe tijdens de toekenning van de certificaten: “Er zijn in het kader van EUMAM al meer dan 1500 Oekraïense militairen opgeleid. We blijven Oekraïne steunen met vorming en materiaal. België wil dan ook een voorstel doen om een mijnenjager te schenken aan Oekraïne, naast de twee Nederlandse mijnenjagers die hen al beloofd waren. We zijn vastbesloten om ook in de toekomst Oekraïne te blijven steunen en helpen”.

 

Deze opleiding is slechts een van de verschillende opleidingen die Defensie aan de Oekraïense militairen aanbiedt. Ook in andere domeinen vonden er al verschillende andere vormingen plaats of zullen er in de toekomst nog komen.

Bilitis Nijs

Adrien Muylaert & Jorn Urbain & Video: Patrick Fockenoy