Operatie Forward Land Forces: “Meer dan ooit klaar om te vertrekken.”

Na een eerste groep vorige week vertrok vanochtend 4 juli het gros van het Belgische detachement van de operatie Forward Land Forces (FLF) naar het Roemeense Cincu. Onze troepen zullen er onder leiding van de Fransen werken aan het handhaven van de veiligheid aan de oostelijke grens van de NAVO. “We voelen ons klaar,” klinkt het.

 

Deze inzet van Belgische militairen in Roemenië volgt op de tweede Russische invasie in Oekraïne in februari 2022. Het Belgische detachement, de Combined Arms Tactical Subgroup (CATSG), bestaat uit ongeveer 300 militairen. Dit omvat een infanterie-eenheid van 130 troepen van het Bataljon Bevrijding – 5 Linie (Bvr/5 Li) uit Leopoldsburg, die onder andere uitgerust zijn met Piranha-gevechtsvoertuigen. Ze worden versterkt door specialisten van het 11 Bataljon Genie, 10 Groep Communicatie- en Informaticasystemen, het Bataljon Artillerie, het 23 Medisch Bataljon en een verkenningspeloton uit Luxemburg. Het 18 Bataljon Logistiek verzorgt de logistieke ondersteuning.

 

“Ik heb er echt zin in”

 

Pelotonscommandant Thibaud vertrekt voor de eerste keer op buitenlandse zending. “Na mij studies aan de KMS koos ik voor het Bataljon Bvr/5 Li, vooral omwille van de Piranha-voertuigen. Ons bataljon gebruikt deze voertuigen meer in een tactische setting en dat sprak me wel aan.”

 

Samen met zijn 40-koppig peloton doorliep Thibaud verschillende fasen om zich voor te bereiden op deze missie. “De laatste keer oefenden we in Marche-en-Famenne waar we moesten bewijzen dat we klaar waren,” vertelt hij. “De laatste weken thuis zat ik echt op mijn honger, klaar om te vertrekken. Ik heb er echt zin in, blij dat ik hier sta om te vertrekken.”

 

Afgestemd op elkaar

 

Ook personeel van de medische component zet haar schouders onder de operatie FLF. Verpleegkundige Wout en kinesiste Shana schijnen hun licht op de medische zijde van hun inzet. Ze vertrekken op respectievelijk hun derde en twee buitenlandse operatie. “Ik werk in de Role 1 post binnen het kamp, de real life medische steun, maar ook tijdens de oefeningen die de troepen daar uitvoeren,” vertelt Wout. Een Role 1 staat in voor eerste hulp op het terrein, tussen de troepen.

 

“De bedoeling is dat België deel uitmaakt van een multinationale Role 1,” pikt Shana in. “Het is wel de bedoeling dat deze Role 1 vooral het Belgisch-Luxemburgs detachement ondersteunt. Ikzelf als kinesiste opereer op het niveau van de Battle Group, het groter plaatje,” weet ze. “De verpleegkundigen komen in principe niet in contact met, bijvoorbeeld, Franse militairen. Ik, omdat ik op het niveau van de Battle Group werk, dan weer wel.”

 

Een jaar voorbereiding

 

Wout voelt zich nu meer dan ooit voorbereid om op operatie te vertrekken. “We trainden verschillende keren mee met het bataljon om zo goed en zo kwaad mogelijk op elkaar afgestemd te zijn.” Het Role 1-personeel nam deel aan oefeningen met het bataljon Bvr/5 Li om zo gekwalificeerd te geraken om mee op operatie te vertrekken. “We stomen ons al bijna een jaar klaar om te vertrekken. We voelen ons écht klaar”, besluit hij.

 

Trotse Defensieminister

 

Ook Defensieminister Ludivine Dedonder stak de vertrekkende militairen nog een hart onder de riem. “In 2022 werd de NAVO gealarmeerd door de oorlog van Rusland in Oekraïne en reageerde ze daarop door haar troepen langs de oostgrens te ontplooien. Defensie heeft zich van bij het begin betrouwbaar getoond door in te gaan op die oproep van onze bondgenoten. Vandaag bereidt een detachement mannen en vrouwen zich voor om voor enkele maanden te vertrekken en samen met onze bondgenoten de veiligheid van ons continent te bewaken. Ik wil graag alle leden van dit detachement bedanken voor hun inzet. U mag trots zijn op wat u doet en vertegenwoordigt. Uw inzet op het terrein getuigt van moed en professionaliteit, maar is ook een bron van inspiratie voor alle nieuwe rekruten van ons departement. We zijn trots op u en uw dienstbaarheid.”

 

Vier maanden of twee maanden, niet elke militair zal even lang in operatie werken. Aan motivatie en voorbereiding ontbreekt het hen alvast niet.

Rein Van den Bergh

Dieter Verhulst

Mathieu Duhembre