Nieuw commando voor de Forward Land Forces in Roemenië 

Op maandag 3 juli werd met een officiële parade het commando over de multinationale Battle Group van de NAVO, gestationeerd in Roemenië, overgedragen. Meteen het officiële begin van de opdracht voor het Belgische detachement in deze operatie.

De Franse kolonel Luisetti, bevelvoerder van battle group Eagle 4, gaf het bevel over aan zijn Franse collega kolonel Le Duc. De nieuwe commandant zal ook het Belgische detachement binnen battle group Eagle 5 leiden. De ceremonie werd bijgewoond door onder andere generaal-majoor Iacob Dragos-Dumitru, commandant van het “Multinational Corps South-East”.

 

Rotatie Eagle 4

 

De rotatie BG Eagle 4, samengesteld uit militairen van zowel Frankrijk, Nederland als Luxemburg, hebben tijdens hun opdracht van maart tot juni missies en trainingen uitgevoerd op Roemeens grondgebied, en daarmee gewaakt over de oostflank van de NAVO.

Omwille van de Belgische deelname in de volgende rotatie waren er ook toen al enkele Belgen geïntegreerd in Eagle 4. Zij moesten enerzijds alles voorbereiden op de komst van het Belgische detachement dat in juli begint aan zijn rotatie, en anderzijds meedraaien in het commando van de Fransen en deelnemen aan hun oefeningen.

Voor hun uitmuntende inzet werden zij tijdens de ceremonie al beloond met de Medaille de la Défense nationale – Bronze.

 

Rotatie Eagle 5

 

Nu is de beurt aan Battle Group Eagle 5 om de komende maanden verder te bouwen op wat hun voorgangers hebben gepresteerd. Ditmaal bestaat de Battle Group uit militairen van zowel Frankrijk, België als Luxemburg.
Ongeveer 300 Belgische militairen nemen deel aan deze opdracht. Zij zullen niet alleen de oostflank van de Alliantie verdedigen maar tijdens hun inzetperiode ook verschillende multinationale oefeningen uitvoeren. Dit om hun vaardigheden op multinationaal niveau verder aan te scherpen.

Na maanden voorbereiding in België klinkt het overtuigend: “We zijn er klaar voor!”

PAO FLF ROU

PAO FLF ROU