Operationele inzet van Belgische militairen blijft stabiel

Defensieminister Ludivine Dedonder en Chef Defensie Admiraal Michel Hofman informeerden op donderdag de media over de lopende militaire operaties. Zo’n 800 militairen opereren momenteel in binnen- en buitenland, 2.000 trainen dag in, dag uit wereldwijd om ingezet te worden, en nog eens 900 staan constant paraat om onze veiligheid te garanderen. “Die aantallen mag je op jaarbasis nog eens maal drie doen,” aldus Admiraal Hofman.

 

De talrijke opgedaagde pers kreeg vooral een uiteenzetting over de situatie in Oekraïne en de onvoorwaardelijke steun die ons land blijft leveren. Naast de operaties die in 2023 werden aangekondigd, zette Defensie ook de schouders onder enkele ad hoc-operaties die niet op de planning stonden. Een voorbeeld hiervan was Cerulean Skies, waar onze Luchtcomponent meer dan een kwart van alle humanitaire hulp binnen de coalitie boven de Gazastrook dropte.

 

Oostflank NAVO

 

“Het voornaamste theater is vooral de oostflank van Europa. Het is niet het meest intense theater, maar wij moeten daar uiteraard zeer waakzaam blijven”, verklaart Admiraal Hofman. Zowel in Roemenië als in Litouwen maken onze troepen deel uit van de Forward Land Forces-regeling. Op die manier blijven onze militairen zich inzetten om weerbaarheid te bieden tegen een militaire dreiging vanuit Rusland.

 

“We hebben al 2.500 Oekraïense militairen opgeleid,” licht minister Dedonder toe. Binnen het kader van de EU Military Assistance Mission (EUMAM) deelt Defensie kennis en vaardigheden met onder andere Oekraïense gevechtspiloten, technici en ontmijningspersoneel.

 

“De situatie aan de frontlijn is momenteel heel precair,” benadrukt de Chef Defensie. “Die frontlijn is immers langer geworden, en dat maakt het uiteraard niet gemakkelijker voor Oekraïne om zich optimaal te kunnen verdedigen. We moeten dit conflict op lange termijn bekijken.”

 

Rode Zee

 

Momenteel opereert het fregat Louise Marie in de Rode Zee. “Een uniek operationeel theater waar het momenteel qua dreiging wat gekalmeerd is,” weet de Admiraal. “Door acties van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is de dreiging van de Houthi’s tegen Westerse schepen verminderd.” De voornaamste taak voor onze Marine bestaat erin (koopvaardij)schepen te escorteren en het algemene gevoel van veiligheid te vergroten.

 

Afrika

 

Voor de veiligheid en stabiliteit van het continent blijven we actief in bepaalde delen van Afrika, waaronder de Democratische Republiek Congo (DRC), Benin en Niger. “We zijn vooral aanwezig met kleine detachementen om militairen op te leiden. Vooral in het oosten van de DRC, in de regio van Goma, is de situatie zorgwekkend voor de burgerbevolking,” haalt de minister Dedonder aan. “Vorige week vertrok al een eerste vlucht met hulpgoederen. Een tweede vlucht met 60 ton aan humanitaire middelen steeg vandaag (gisteren donderdag 23 mei, NVDR) nog op.”

 

Readiness

 

Ook zette zowel de Minister als de Admiraal nog het belang van de paraatheid van operationeel personeel binnen de Belgische grenzen in de verf. Onze patrouilleschepen die waken over onze territoriale wateren, de onmijningsdienst DOVO of het Quick Reaction Alert waar onze gevechtspiloten het luchtruim van de Benelux bewaken, zijn maar enkele voorbeelden.

 

“Diezelfde readiness moet een echte mindset zijn bij iedereen,” besluit de Chef Defensie.

Rein Van den Bergh

Lucia Gaggero