Opleiding van Oekraïners: de minister en de Chef van Defensie in Denemarken

Op deze maandag hebben Minister van Defensie, Ludivine Dedonder, en de Chef van Defensie, admiraal Michel Hofman, een bezoek gebracht aan Denemarken om een detachement van ongeveer vijftig militairen te ontmoeten die momenteel F-16 training geven aan Oekraïense militairen.

 

Al enkele dagen bevindt een Belgisch detachement, samen met twee van onze F-16’s, zich op Deense bodem. Ze zullen daar acht weken blijven. Doel? Het opleiden van Oekraïense piloten, technici en missieplanners.”

 

In juli 2023 engageerde de Belgische Defensie zich officieel om zich aan te sluiten bij de F-16-coalitie, die sindsdien de Air Force Capability Coalition is geworden. Het beoogde doel is Oekraïne te voorzien van een vloot gevechtsvliegtuigen waarmee het land de integriteit van zijn grondgebied en de bescherming van zijn luchtruim kan waarborgen, maar om bij te dragen aan de veiligheid van het Oekraïense volk. Om dit te bereiken is het ook noodzakelijk om Oekraïners op te leiden in het gebruik, onderhoud en maintenance van de F-16’s.

 

Ludivine Dedonder, Minister van Defensie: “Ik ben er als minister trots op dat onze Belgische luchtmacht kan deelnemen aan dit cruciale trainingsprogramma voor de Oekraïense F-16-piloten en hun technisch en grondpersoneel. Om een F-16-vloot te exploiteren, is het technische gedeelte net zo belangrijk als het vliegende gedeelte. Daarom werkt het Belgische Ministerie van Defensie hard samen met onze Belgische defensie-industriepartners, niet alleen om Oekraïense technici op te leiden, maar ook om de broodnodige technische ondersteuning te bieden voor de vloot. Deze gezamenlijke inspanning met onze partners van de internationale F-16-coalitie resulteert in een gecombineerde en succesvolle aanpak voor de opbouw van een moderne Oekraïense luchtmacht, die in staat is haar bevolking en grondgebied op middellange en lange termijn te beschermen. Ik wil iedereen die betrokken is bij deze trainingsprogramma’s bedanken, in het bijzonder onze Belgische militairen, en het Deense Ministerie van Defensie voor de coördinatie en gastvrijheid. Samen zullen we Oekraïne blijven helpen en de Europese waarden als geheel verdedigen.”

 

Dit is niet de eerste bijdrage van Defensie aan deze coalitie: eind 2023 werden buitenlandse piloten en missieplanners in België omgeschoold op F-16, voordat ze naar Denemarken trokken om er Oekraïense piloten te trainen.

 

In de tweede helft van 2024 zullen opnieuw 50 militairen en 2 F-16’s worden ingezet in Denemarken.

 

“De steun van Defensie aan Oekraïne gaat onverminderd verder samen met onze geallieerden. Uitstekende samenwerking binnen de Air power coalitie.” benadrukte de Chef Defensie.

Damien Van Laethem

Beelden van de Deense Defensie