164 ton humanitaire hulp gedropt boven Gaza

De humanitaire operatie Cerulean Skies eindigde officieel op 18 maart in Jordanië. In twee weken tijd voerde het A400M transportvliegtuig negen droppings uit op de Gazastrook. In het kader van B-FAST vervoerden een veertigtal Belgische soldaten 164 ton humanitaire goederen, voornamelijk voedsel.

 

De 15e Wing uit Melsbroek en het peloton RavAir (de sectie luchtbevoorrading van het Training Centrum Para in Schaffen) werkten bijzonder goed samen tijdens deze intensieve periode vanaf de luchtmachtbasis Zarqa in Jordanië.

 

Primeurs

 

In negen keer werden 216 pakketten gedropt, voor een totaalgewicht van 164 ton aan humanitaire goederen, wat meer dan een kwart van de totale inspanning van de coalitie is. Deze bestond voornamelijk uit voedingsmiddelen zoals bloem, melkpoeder, bereide maaltijden en water. De A400M was het enige vliegtuig van zijn type dat bijna dagelijks droppings uitvoerde.

 

Deze complexe operatie resulteerde in een aantal ‘primeurs’: de eerste dropping door de A400M boven oorlogsgebied, de zwaarste dropping in de geschiedenis van de 15e Wing (23.285 kg op 15 maart),…

 

Samenwerking tussen Componenten

 

Operatie Cerulean Skies is het resultaat van een naadloze samenwerking tussen de Land- en de Luchtcomponent. De detachementscommandant, kolonel Van der Vorst, kijkt tevreden terug: “Ik ben heel fier op wat de mensen hier bereikt hebben. Dankzij de inzet en bovenmenselijke motivatie heeft iedereen een eersteklas prestatie geleverd.”

 

“In tegenstelling tot de oefeningen hebben we nu het fijne gevoel dat we met deze hulpgoederen effectief mensen helpen op het terrein”, voegt Jan, van het RavAir peloton, toe.

 

A400M: meer capaciteit en meer precisie

 

“We hebben in het verleden al humanitaire droppings uitgevoerd bij hongersnood”, herinnert Joe, een ervaren piloot van de 15e Wing zich. “Maar dit is anders. We droppen boven gebied dat echt gevaarlijk en risicovoller is.”

 

De piloot wijst ook op het verschil tussen het nieuwe vrachtvliegtuig en de oude C-130: “De A400M kan 24 colli’s van een ton in één keer droppen, dus 24 ton, vergeleken met 16 ton voor de C-130. En we kunnen ook zonder grondsteun droppen op een hoogte van 3.000 voet. Voorheen moesten we veel lager vliegen om dezelfde precisie te bereiken.”

 

Samenwerking, focus en precisie: een mooie eindbalans voor operatie Cerulean Skies!

 

Ludivine Dedonder: “België en Defensie in het bijzonder hebben zich ingezet om humanitaire hulp te bieden aan de inwoners van Gaza. We zijn een belangrijke steun geweest in deze multinationale militaire operatie, dankzij het werk van onze teams en de goede samenwerking met de Jordaanse autoriteiten. Onze ingezette militairen hebben hun werk uitgevoerd met een zeer hoge mate van competentie en professionaliteit. Het detachement kan met voldoening terugkeren van een goed uitgevoerde missie. De belangrijke bijdrage van België en onze militairen kan echter zeker niet het lijden maskeren dat de bevolking van Gaza nog steeds moet doorstaan, evenals dat van de gijzelaars van de terreurgroep Hamas. Ik herhaal onze oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, tot het openen van routes voor medische en humanitaire hulp, en tot het hervatten van een dialoog voor vrede tussen het Palestijnse volk en de staat Israël.”

 

De operatie in cijfers :

  • 9/9 succesvolle droppings
  • 216 colli’s (waarvan 16 van Nederland)
  • Totaal gedropt gewicht: 183,7 ton (inclusief parachutes en materiaal)
  • Totaal gedropte hulpgoederen: 164,3 ton
  • Meer dan 25% van alle goederen binnen de coalitie
  • Enige land dat meerdere droppings uitvoerde met de A400M
  • Zwaarste dropping in de geschiedenis van de 15e Wing: 24,6 ton

 

Bilitis Nijs

Gert-Jan D'haene

Nathalie Mylle