BeGeo 2024: geo-intelligentie in de kijker

De 8e editie van het forum voor geografische informatie BeGeo, dat op dinsdag 19 maart werd georganiseerd door het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) onder auspiciën van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, vestigde de aandacht op het groeiende belang van geospatiale gegevens binnen een groot aantal domeinen.

 

BeGeo 2024, een conferentie en tentoonstelling over geografische informatie, vond plaats in Brussels Expo onder het thema ‘geo-intelligence voor een duurzame toekomst’. Een evenement dat wordt ondersteund door meer dan 35 partners uit de overheids-, academische, private en non-profitsector.

 

Kaarten op maat verstrekken

 

Op de beurs trok de stand van het Belgian Defence Geospatial Centre (BDGC) veel aandacht. Het doel? Het belang van geospatiale informatie in onze operaties benadrukken.

 

“We richten ons op het verzamelen en communiceren van geospatiale gegevens”, wordt er aan de stand uitgelegd. “We leveren bijvoorbeeld kaarten die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van verschillende eenheden. Of het nu gaat om formaat of inhoud, een kaart voor een vliegtuig verschilt aanzienlijk van een kaart voor een voertuig.” Papier of digitaal, in 2D of 3D, de mogelijkheden en toepassingen zijn talrijk.

 

Aanpassingsplicht

 

Qua conferenties bood het evenement vijf opties, met uiteenlopende onderwerpen zoals crisisbeheer en burgerparticipatie in slimme steden, en trok het zo’n 750 deelnemers die graag de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van geo-intelligentie wilden ontdekken.

 

Majoor van het vliegwezen Nicolas Gérôme sprak er over de exponentiële toename van toegankelijke ruimtesensoren en hun impact op geospatiale inlichtingen: “De wereldwijde proliferatie van sensoren maakt geospatiale inlichtingengegevens steeds meer alomtegenwoordig. Militairen worden gedwongen zich aan te passen aan de ontwikkelingen van nieuwe technologieën. We moeten er met name van uitgaan dat onze geografische positie op elk moment kan gelokaliseerd worden.”

 

Hoe kunnen we ons aanpassen? De antwoorden die worden gegeven, ook door andere legers, zijn camouflagetechnieken (om systemen voor de gek te houden), deep-fakes op satellietbeelden of zelfs intelligente satellieten die in staat zijn om een bewegend doelwit te volgen.

 

BeGeo Awards

 

Het evenement werd afgesloten met de uitreiking van de allereerste BeGeo Awards, die uitmuntendheid in een aantal categorieën erkennen – waaronder de beste bijdrage aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) en het beste project dat geografie in de bloemetjes zet. De resultaten zijn te zien op BeGeo 2024 (ngi.be).

 

Boeit geospatiale intelligentie je? Ben je geïnteresseerd in een carrière als cartograaf, geograaf of beeldanalist? Ga naar: https://www.mil.be

Yuki Willems

Lucia Gaggero