Parachuteoefening op grote hoogte

Militairen van het Special Operations Regiment sprongen van 6 tot 16 juli vanop hele grote hoogte boven de basis van Florennes. Die oefenperiode stond onder leiding van specialisten very high altitude (VHA) van het Trainingscentrum voor Parachutisten uit Schaffen.

 

Tijdens die VHA-sprongen verlaten de parachutisten het vliegtuig op zo’n 25.000 voet, ongeveer 7.600 meter. Op die hoogte vliegen ook lijnvliegtuigen.

 

Daar is de lucht zo ijl dat de parachutisten en de bemanning van de C-130 gebruik ademluchttoestellen moeten gebruiken. Voor de parachutisten betekent dit dus een extra uitrusting met ademlucht bovenop hun materiaal voor operationele inzet.

 

Sprong in het diepe

 

Bij het verlaten van het vliegtuig gaan de parachutisten eerst in vrije val. De duur daarvan varieert naargelang de plaats waarop ze moeten terechtkomen.

 

Zodra de parachute open is, begint het specialistenwerk. Hangend onder hun parachute navigeren en infiltreren de parachutisten naar de zone waar ze hun opdracht zullen uitvoeren.

 

Een mogelijke opdracht is het aanduiden van landingszones voor vliegtuigen of dropzones voor parachutisten achter de vijandelijke linies.

 

Bij het Special Operations Regiment voeren enkel de specialforcesoperatoren en de pathfinders dit soort opdrachten uit.

Peter Thomas

Didier Authelet