Studenten vervoegen operationele reserve

Begin juli begon in Marche-en-Famenne opnieuw een opleiding voor kandidaat-reservisten. Ook studenten kunnen zich nu bij de reserve-eenheden aanmelden. Zij volgen momenteel de laatste fase van hun opleiding bij het Bataljon 12 Linie Prins Leopold – 13 Linie in Spa.

 

Reservist worden betekent dat je naast je professionele activiteit in de burgerij jaarlijks een aantal dagen aan militaire activiteiten deelneemt. Reservisten ondersteunen dan de actieve militairen in de uitvoering van hun opdrachten. Ze kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan veiligheidsoperaties op eigen grondgebied (Vigilant Guardian) of fungeren als rollenspelers tijdens grote militaire oefeningen.

 

Veelal hebben de reservisten een ‘militaire’ achtergrond. Velen van hen zijn politieagent, brandweerman of werken in de beveiligingssector. Maar ook studenten vanaf 18 jaar kunnen aan een opleiding tot reservist beginnen. Die vindt plaats tijdens vier intensieve weken in juli, waarin de jongeren verschillende vormingen krijgen.

 

Momenteel zijn de Franstalige kandidaten bezig aan de laatste fase van hun opleiding. De eerste fase was een technische trainingsperiode in Marche-en-Famenne. Daar lag de focus op schietonderricht, eerste hulp en kaartlezen. De volgende twee weken ontwikkelden de kandidaten in Spa de tactische vaardigheden waarover elke actieve militair moet beschikken.

 

Momenteel zijn er bij de Landcomponent al twee compagnies operationele reserve actief: bij het Bataljon 12 Linie Prins Leopold – 13 Linie in Spa en het Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn – Grenadiers in Leopoldsburg. De kandidaten van de huidige opleiding zullen zich aansluiten bij vier Franstalige eenheden. Op termijn moet elke gevechtseenheid over een permanente reserve beschikken.

 

Iedereen vanaf 18 jaar kan zich kandidaat stellen om reservist te worden bij Defensie. Binnenkort komen er nieuwe vacatures bij.

Gert-Jan D’haene

Gert-Jan D’haene