Parlementaire Defensiecommissie bezoekt Ämari

Op woensdag 8 juni verwelkomde het detachement eVA een delegatie van de kamercommissie Defensie en enkele militaire autoriteiten. Dit bezoek kaderde in de opdracht enhanced Vigilance Activities (eVA), die opgestart werd na de Russische inval in Oekraïne. België bewaakt ook in de Baltische Staten mee de NAVO-grenzen.

 

In gezelschap van de stafchef van het departement Operaties & Training, generaal-majoor Vincent Descheemaeker, en de Air Component Commander, generaal-majoor Thierry Dupont, wilde de delegatie zich een idee vormen van de staat van paraatheid van onze troepen en hun materieel.

 

Bij de landing van het Embraer toestel op de basis in het Estse Ämari werd de delegatie opgewacht door de detachementscommandant, majoor vlieger Nicolas Maes, en zijn staf.

 

Eerst kregen de aanwezige commissieleden een veiligheidsbriefing om een vlot bezoek aan alle locaties te verzekeren.  In de onderhoudsloods in de nabijheid van een Belgische F-16 kregen de parlementsleden de kans om met majoor Maes en het overige personeel van het detachement te praten over hun ervaringen ter plaatse, en werd er geposeerd voor een groepsfoto. Ook kregen de leden van de Commissie de kans even plaats te nemen in de cockpit van een F-16.

 

Daarna kregen de delegatie van een van de leden van de inlichtingendienst een briefing over de situatie in Oost-Europa en de taken die de gevechtstoestellen van het Bondgenootschap er vervullen. Onze aanwezigheid daar is een cruciale factor in de ontradingspolitiek van de NAVO.

 

Niet alleen de Belgen opereren vanop de luchtmachtbasis in Ämari. Het detachement werkt er nauw en zeer efficiënt samen met troepen uit onder andere Frankrijk, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en natuurlijk ook Estland.

 

Na de ‘intell’ briefing kreeg de groep ook een overzicht van de organisatie van het detachement, de redenen voor onze aanwezigheid ter plekke in het kader van de gebeurtenissen sinds eind februari 2022 en enkele video-opnamen van missies.

 

Dit deel van het bezoek kaderde de operationele inzet van België als verantwoordelijke en gerespecteerde NAVO-partner. Onder die verantwoordelijkheid wordt ook verstaan solidair te zijn in internationale coalities om de veiligheid van het grondgebied te verzekeren en de grenzen van Europa en de NAVO te bewaken.

 

Om de dag te besluiten kon de delegatie als kers op de taart een volledige interventiefase van twee F-16 toestellen volgen, waarna de Embraer van de kamercommissie zelf in volle vlucht werd  geïntercepteerd door onze F-16’s. Daarmee kwam een einde aan een goedgevuld dagprogramma waarvoor de betrokkenen hun waardering al lieten blijken.

Thils Renaud

Thils Renaud