Patrouilleschip Castor schaduwt Russische schepen op de Noordzee

Op maandag 5 september heeft het patrouilleschip Castor drie Russische schepen geschaduwd, die een doortocht voeren in de Belgische Exclusieve Economische Zone (EEZ). De Russische vloot werd geleid door de kruiser Marshal Ustinov. Zolang dat de schepen zich in de Belgische Exclusieve Zone bevonden, werden ze begeleid door het patrouilleschip Castor.

 

Op zondag 4 september werd de vloot van nabij gevolgd door de verschillende NAVO-operationele centra en werd het CSD-schip (Coastal Security Duty) geactiveerd voor een passage in de Belgische EEZ in de ochtend van 5 september.

 

Om 10.30 uur verliet de Castor Zeebrugge om zijn missie uit te voeren. Opmerkelijk feit: Aan boord waren niet de gebruikelijke bemanningsleden aanwezig, maar de bemanningsleden van de Pollux. Dankzij exact dezelfde training, procedures en uitrusting had de bemanning van de Pollux zeer weinig tijd nodig om het schip klaar te maken en op zee te gaan, wat de grote flexibiliteit en professionaliteit van de bemanningsleden binnen de Belgische marine aantoont.

 

Escortering van niet-NAVO-schepen die door de Belgische EEZ varen is gebruikelijk. Onze kustlijn mag dan misschien ‘maar’ 67 kilometer meten, het maritiem verkeer in onze Belgische wateren behoort tot het drukste ter wereld. Om de veiligheid te garanderen van een zone van maar liefst 3500km2 speelt ook Defensie een belangrijke rol.

 

Tijdens een schaduwopdracht geeft het patrouilleschip alle relevante informatie door aan het Maritiem Informatie Kruispunt (MIK). Dit bevindt zich in de Marinebasis van Zeebrugge en is het zenuwcentrum voor de beveiliging van onze wateren. Binnen het MIK werken vier partners samen aan de veiligheid van onze zogeheten EEZ: de Federale Overheidsdienst Mobiliteit, Douane, Politie en Defensie. De laatste drie vaardigen een permanentie af in de Marinebasis van Zeebrugge, waar elke morzel maritieme informatie passeert.

 

Defensie levert niet alleen infrastructuur voor het MIK, maar ook twee Coastal Patrol Vessels (CPV) in kader van de veiligheid: de P901 Castor (CSTR) en de P902 Pollux (POLX). Het takenpakket van deze twee patrouillevaartuigen zijn vrij uiteenlopend. Beide schepen opereren met een vaste bemanning van 15 militairen, aangevuld met specialisten in functie van hun opdracht. Voor onze kust zorgen de patrouillevaartuigen van de Marinecomponent voor de politionele taken op zee. Ze kunnen visserijcontroles uitvoeren, controles op maritieme vervuiling (MARPOL) en SAR-opdrachten (Search & Rescue) uitvoeren. In samenwerking met de federale politie en de douane helpen ze ook illegale handel en smokkel bestrijden.

 

De Marinecomponent verzekert wereldwijd de Belgische aanwezigheid op zee en vrijwaart de maritieme handelsroutes zodat het scheepvaartverkeer veilig en ongehinderd kan plaatsvinden. Wereldwijd wordt negentig procent van alle goederen via zee getransporteerd. Daarom is het heel belangrijk om de handelsroutes open en veilig te houden, zowel voor onze eigen kust als in internationale wateren. No shipping betekent no shopping.