Defensieminister opent medisch militair congres

Het 44ste Wereldcongres voor Militaire Geneeskunde slaat dit jaar zijn tenten op in Brussel. Uit 119 landen werd België gekozen om het internationaal congres in goede banen te leiden. De voorziene datum lag in 2021, maar daar stak de coronapandemie een stokje voor.

 

Delegaties van over de hele wereld verzamelen deze week aan The Square in Brussel om de wereld van de Militaire Geneeskunde onder de loep te nemen. Zo’n 400 aanwezigen zullen informatie en kennis met elkaar uitwisselen aan de hand van panelgesprekken, speeches en demonstraties. De organisatie van het tweejaarlijkse congres ligt in de handen van de Medische Component van Defensie.

 

Naast enkele onvermijdelijke onderwerpen zoals COVID-19 staan de deelnemers stil bij andere hete hangijzers. Vandaag opende het congres zijn deuren om de dag erna op kruissnelheid te komen. Dinsdag staat in het teken van de strijd tegen infectie en faagtherapie (een aanpak waarbij virussen specifiek ziekteverwekkende bacteriën bestrijden). Op woensdag kan je onder andere je licht opsteken over chirurgische ingrepen nabij de frontlinie. En donderdag ligt lichamelijke en geestelijke gezondheid op tafel. Vooral dat laatste kreeg de laatste twee jaar

meer aandacht.

 

Het Internationaal Comité voor Militaire Geneeskunde heeft als taak de kennis en deskundigheid van het personeel van de medische diensten over de landsgrenzen heen te bevorderen. In 2021 moest het 100-jarige bestaan hiervan gevierd worden, maar die viering moest dus een jaartje wachten.

Rein Van den Bergh

Gert-Jan D'haene