Premier De Croo bezoekt Belgisch detachement op Estse luchtmachtbasis Amari

Op woensdag 9 februari bracht premier Alexander De Croo, samen met Chef Defensie admiraal Michel Hofman, een bezoek aan de Estse luchtmachtbasis Amari. Een Belgisch detachement bewaakt er mee het Baltische luchtruim. Premier De Croo zat er ook samen met premier Kallas en president Karis van Estland.

 

Sinds 1 december 2021 neemt een detachement van vier F-16’s en 55 Belgische militairen deel aan de NAVO Enhanced Air Policing Mission. Die kadert binnen de grotere NAVO-opdracht Readiness Action Plan. Het Belgische detachement staat er 24u. op 24 klaar om op zeer korte tijd te kunnen opstijgen om de veiligheid in het Baltisch luchtruim te garanderen. Ondanks de moeilijke weersomstandigheden en de coronacrisis slaagt het jonge detachement erin om volledig operationeel te blijven.

 

In aanwezigheid van een tienkoppig gezelschap en een persdelegatie brachten premier De Croo en Chef Defensie admiraal Hofman een bezoek aan de luchtmachtbasis. Ze ontmoetten er de Belgische F-16-piloten en woonden een oefen-scramble bij. Daarbij worden de Quick Reaction Alert procedures geoefend, waarbij straaljagers een onbekend vliegtuig in het luchtruim onderscheppen.

 

Tijdens de persconferentie verklaarde premier De Croo erg trots te zijn op onze militairen die nu in Amari in opdracht zijn. “Om onze waarden, vrijheid en democratie te verdedigen is het van groot belang hier aanwezig te zijn. De veiligheidssituatie in Estland is ontegensprekelijk verbonden met de onze. Als NATO-bondgenoten staan we samen sterk. Jullie buren zijn onze buren.” Premier Kallas was het eens met De Croo. “Ik ben erg dankbaar dat de Belgische militairen zich inspannen om bij te dragen aan onze Estse veiligheid en zo ook aan die van Europa.” Kallas voegde er nog aan toe de samenwerking in de toekomst zeker te willen verderzetten.

 

“Onze militairen maken al vijftien jaar deel uit van deze opdracht,” vulde admiraal Hofman aan. “De actualiteit toont aan dat wat we hier doen broodnodig is en we zullen ons dan ook continu inzetten om de veiligheid van de Europese burgers te garanderen. Ik ben zeer vereerd met het bezoek van de premier als teken van waardering en erkenning voor het professionalisme van onze militairen.”

 

Het Belgische detachement blijft in Amari tot maart 2022. De opdracht is een uitstekende gelegenheid om samen te werken met andere lidstaten en om de internationale procedures te verfijnen.

Kerlijn Puttemans

Adrien Muylaert

Mathieu Duhembre