Proceduretests nieuw veldhospitaal

De kazerne in Nijvel is van 14 maart tot 1 april het schouwtoneel voor de oefening ‘Howling Wolf’. Aan de hand van oefenscenario’s test de Medische Component voor het eerst haar werkprocedures in de Role 2 Basic, het nieuwe veldhospitaal dat in 2023 operationeel moet zijn.

 

De uitgebreide versie van het gloednieuwe veldhospitaal, de Role 2 Enhanced, werd vorig jaar reeds twee keer volledig opgebouwd. Nu organiseert het 23 Medisch Bataljon (23 Med Bn) er voor het eerst medische operationele oefeningen in de Role 2 Basic . “Het doel van ‘Howling Wolf’ is  kijken wat er nog moet gebeuren voordat we echt kunnen beginnen trainen. Door fictieve patiënten te behandelen kunnen we ontdekken welk materiaal ontbreekt of welke procedures we moeten  aanpassen”, verduidelijkt kolonel Allard, de korpscommandant van het 23 Med Bn.

 

De huidige werkprocedures zijn gebaseerd op de doctrines die tussen 2007 en 2009 in de Role 2 in Libanon werden gebruikt. “Op het einde van de operatie was het materieel versleten en kapot. Na meer dan 10 jaar hebben we nu opnieuw een Role 2 ter beschikking. Intussen is er zowel nieuw materieel als nieuw personeel en dus is het belangrijk om te kijken wat werkt”, aldus de kolonel.

 

Terwijl ze een patiënt met een fictieve schotwond op een brancard het veldhospitaal binnenbrengen, weerklinkt er “Doc, doc, doc!” aan de hoofdingang. De patiënt gaat naar de emergency room waar een team van medisch personeel zich over de gewonde militair buigt. Na een eerste stabilisatie wordt de patiënt overgedragen aan het medisch personeel van de Intensive Care Unit (ICU).

 

Tijdens de oefening is het belangrijk dat de verschillende modules nauw samenwerken. Zo kunnen ze mogelijke problemen op voorhand identificeren en aanpakken. Medisch commandant Griet Vermeulen legt uit: “In het operatiekwartier kunnen we dagelijks vijf patiënten opereren. Dat betekent dat wij per dag ook minstens vijf bedden moeten kunnen vrijmaken op de ICU. Daarnaast moeten we ook twee dagen autonoom kunnen werken. Dat zijn allemaal zaken waar we nu over moeten nadenken en oplossingen voor moeten zoeken.”

 

Om de werking van een Role 2 Basic of Enhanced in goede banen te laten lopen, krijgt de Medische Component ook steun van andere eenheden. “Voor de dagelijkse ondersteuning rekenen we op een logistiek bataljon”, vertelt kolonel Allard. “Tenten, elektriciteit en water worden voorzien door de Field Accommodation Unit. Ook de aanwezigheid van Communicatie- en Informatiesystemen (CIS) en de Medische CIS van het Militair Hospitaal is zeer belangrijk. Wanneer het veldhospitaal op een oneffen of moeilijke ondergrond moet worden opgezet, hebben we daarnaast ook de steun van de Genie nodig”, besluit de kolonel.

 

De Medische Component plant om het nieuwe veldhospitaal in de tweede helft van 2023 te ontplooien in buitenlands operatiegebied. Om zich hierop voor te bereiden, organiseert ze in september 2022 nog een tweede grote ontplooiingsactiviteit: Green Light.

Wilge Decraene

Vincent Bordignon & David Legrève

Jan Bartholomeeusen