Defensie host finale Cyber Security Challenge Belgium

In de Koninklijke Militaire School vond op 25 en 26 maart de finale van de Cyber Security Challenge Belgium 2022 (CSCBE22) plaats. Defensie zet meer en meer in op cyber security en gaat daarom op zoek naar jongeren die hun steentje willen bijdragen aan een veiligere digitale wereld.

 

Teams van vier studenten spelen dit spel waarbij ze binnen een bepaalde tijdslimiet verschillende uitdagingen moeten oplossen in allerlei veiligheidsdomeinen gaande van cryptografie tot netwerkveiligheid. De moeilijkheidsgraad van de uitdagingen variëren van gemakkelijk tot zeer moeilijk.

 

Op 10 en 11 maart 2022 streden meer dan 700 studenten tijdens de kwalificatierondes voor een plaats in de finale. De 150 beste leverden op vrijdag en zaterdag in deze finale de slag om de felbegeerde prijzen.

 

Capture the Flag en Crime Scene Investigation

Alle challenges tijdens deze tweedaagse volgen het capture the flag-format. Op vrijdagochtend ging de prefinale van start met een social engineering challenge. “We hebben een reeks woorden gekregen die gelinkt zijn aan beveiliging. De bedoeling is dat we de sponsor deze woorden kunnen laten zeggen”, vertelde Jules, deelnemer in een team van de KMS. “Wanneer ons dit lukt, veroveren we de vlag van de sponsor.”

 

In de namiddag werd de groep in twee gesplitst. De 16 beste teams strijden verder in een tweede capture the flag en de andere deelnemers speelden een heus CSI Game (Crime Scene Investigation) om zo nog een plaats te veroveren in de tweede finaledag. “De deelnemers kregen een fictief scenario. Via interactie met de sponsors, die elk een rol spelen, kregen ze informatie en hints om te achterhalen wat er gebeurd was,” legt Sebastien uit, mede-organisator van de CSCBE22.

 

De tweede dag van de finale startte met een expert challenge.  In een rotatiesysteem van 14 slots kregen de teams telkens 15 minuten om een uitdaging van een sponsor op te lossen. Ook Defensie had een uitdaging klaar voor de finalisten. Tenslotte volgde nog een finale proef om de allerlaatste punten te scoren.

 

De tweedaagse wedstrijd eindigde op zaterdagavond met een prijsuitreiking. De hoofdprijs, gewonnen door Tetramonohedrons team,  omvat een trip naar Las Vegas om deel te nemen aan het befaamde DEF CON. De twee teams van de KMS eindigden op de tweede en elfde plaats. Ook Defensie schonk een mooie prijs aan een van de winnende teams: een luchtdoop met een A109 helikopter.

 

Cyber Security prioritair

Net als in de rest van de wereld is cyber security ook in België een prioriteit geworden voor de bedrijfswereld. Het aanwerven en trainen van beloftevolle jongeren in dit domein wordt elk jaar crucialer. Daarom stapte Defensie in 2017 mee in het project als sponsor.

 

“Het profiel van de deelnemers is exact waar we naar op zoek zijn,” vertelt commandant Pascal Wathelet. “Het grote voordeel van dit evenement is dat we kunnen netwerken en op zoek gaan naar de jongeren die wij graag willen rekruteren voor het Defensie van de toekomst.”

Nathalie Mylle

Gert-Jan D'Haene