De ‘Tijger’ vertrekt, de ‘vuurspuwer’ neemt het over !

Na de Russische militaire agressie van Oekraïne afgelopen februari heeft België zo’n 300 soldaten ingezet in Roemenië. Ze zijn voornamelijk afkomstig van het Bataljon 1/3 Lanciers (1/3 L), ondersteund door andere specialismen (Logistiek, Medisch, Communicatie- en Informatiesystemen, enz.). Dit detachement werd onder bevel geplaatst van de Franse Chasseurs Alpins, bestaande uit 500 mannen en vrouwen die de Battle Group Forward Presence (BGFP) vormde, en die onlangs omgevormd werd tot Collective Defense Battle Group (CDBG).

 

Op 25 juni zijn de troepen verzameld op de paradeplaats van het nationaal training centrum van Cincu. Voor de eerste en laatste keer staan ​​de ’tartes’ (naam gegeven aan de grote baret) van de Chasseurs Alpins van het 27ste Bataljon schouder aan schouder met de rode baretten van het 8ste Regiment van Infanterie-Parachutisten van de Marine (8 RPIMA) voor de overdrachtsceremonie. Natuurlijk zijn, als deel van de Battle Group, ook een peloton 1/3 L en Belgische ondersteuningselementen aanwezig in de gelederen, evenals twee Roemeense- en een Amerikaans peloton. Ook de multinationale divisie Noord-Oost neemt er deel aan.

 

Om 10 uur stipt begint de ceremonie. De vlaggen van de deelnemende landen worden langs de vlaggenmasten gehesen op de klanken van de nationale volksliederen. Na de toespraken draagt Kolonel Vincent Minguet, commandant van de Battle Group ‘Tiger’, het commando van de nieuwe Battle Group ‘Chimaera’ (een vuurspuwend wezen uit de Griekse mythologie, nvdr) over aan Kolonel Christophe Degand en wenst hem veel geluk en succes bij zijn missie.

De Belgische Defensie zal geen deel uitmaken van deze rotatie, die door Nederlanders vervangen werd volgens het principe van alternerende rotaties.

 

Drie gedecoreerde Belgen gehuldigd

 

Kapitein Benjamin van de 1/3 L, eerste sergeant-majoor Wis van het Bataljon Artillerie en eerste korporaal-chef Eric van het 4de Bataljon Logistiek ontvingen de Franse nationale defensiemedaille voor hun professionaliteit tijdens de missie. Deze onderscheiding werd vlak voor zijn bevelsoverdracht door kolonel Minguet op hun uniform gespeld. Hij vertelde hen hoe trots en dankbaar hij was dat hij hen onder zijn commando had. De diversiteit van de Belgische Defensie werd gerespecteerd door een vertegenwoordiger te kiezen in elke personeelscategorie, afkomstig uit verschillende eenheden en verschillende taalregimes.

Proficiat aan de ontvangers.

Henri Houillet

Henri Houillet et EMA COM