Samenwerking centraal in militaire activiteiten

Trainen om efficiënt, functioneel en operationeel te zijn, altijd klaar om in het buitenland te worden ingezet en te opereren, is een van de hoofdtaken van de leden en eenheden van de Landcomponent. Hetzelfde geldt voor de Civil-Military Engagement Group (Ci-MEG), een unieke eenheid die verantwoordelijk is voor de civiel-militaire samenwerking tijdens operaties. Van 17 tot 21 mei 2021 oefenen de tactische teams voor civilian-military cooperation (CIMIC) en psychological operations (PSYOPS) hun capaciteiten en procedures uit tijdens een oefening in Marche-en-Famenne.

 

De belangrijkste taken van de Ci-MEG zijn om bepaalde doelgroepen te informeren over de lopende militaire opdrachten en om samen te werken met de lokale autoriteiten en aanwezige humanitaire organisaties tijdens operaties in het buitenland. Hun communicatieacties helpen dus om een ​​tolerantere omgeving te creëren voor onze militairen in operatiegebieden. Aangezien onze soldaten van de Landcomponent meestal in het hart van het conflict worden ingezet, op de grond en zo dicht mogelijk bij de lokale bevolking, is dergelijke communicatie noodzakelijk.

 

De PSYOPS-teams hebben bijvoorbeeld als opdracht om vooraf geselecteerde doelgroepen te informeren en te overtuigen om specifieke daden te ondernemen, zoals strijdende groepen hun wapens laten inleveren. Hun communicatieacties bestrijken een breed scala: betrokkenheid van belangrijke lokale leiders stimuleren, op maat gemaakte boodschappen verspreiden en de bevolking informeren over activiteiten via sociale media.

 

De CIMIC-activiteiten creëren onmisbare banden met civiele actoren en hulporganisaties. Omdat die burgeractoren meestal hulp bieden aan de bevolking in het gebied waar militaire interventies plaatsvinden, is een samenwerkingskader onontbeerlijk.

 

“Al die opdrachten vinden steeds plaats tijdens buitenlandse opdrachten”, onderstreept de korpscommandant van de eenheid. “Dat is dus in gebieden waar de lokale bevolking en de natie in nood is. Het spreekt voor zich dat de plaatselijke veiligheidssituatie niet altijd vriendschappelijk of eenvoudig is. De tactische teams moeten dan ook oefenen om zich ook in gevechtssituaties uit de slag te trekken, om voor de veiligheid van een lokale tolk te zorgen en om hun collega’s op een veilige manier te kunnen steunen.”

 

Om die missies zo goed mogelijk te verzekeren, is specifieke en regelmatige training vereist. De Ci-MEG heeft immers een unieke opdracht en die moet getraind worden.

Julie Van den Born

Didier Authelet