Schuldsaldoverzekering van defensiepersoneel vanaf nu altijd gedekt

Na maandenlang constructief overleg hebben Defensie en Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, een nieuwe conventie ondertekend, waarin beide partners een oplossing aanreiken voor de schuldsaldoverzekering voor de eigen woning van het defensiepersoneel in geval van overlijden. Deze nieuwe conventie is een grote stap voorwaarts voor het voltallige defensiepersoneel en hun familie.

 

Wie een hypothecaire lening afsluit om een woning te kopen, is in de meeste gevallen verplicht om ook een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Door de schuldsaldoverzekering krijgt de bank de garantie dat de lening effectief zal worden terugbetaald. In een standaard-polis voor een schuldsaldoverzekering zijn een aantal risicovolle activiteiten vaak uitgesloten of enkel verzekerd als je een extra premie betaalt. Het gaat om activiteiten die voor vele militairen bij het dagelijks werk horen zoals bijvoorbeeld parachutespringen, het manipuleren van wapens en explosieven of de inzet in conflictzones in het buitenland. Hierdoor waren sommige militairen tot nu toe, soms onbewust, onvoldoende verzekerd.

 

Defensie wil dat al haar personeel in meest veilige omstandigheden kan werken. Daarom stelt Defensie alles in het werk om de risico’s van het vak tot een minimum te beperken. Vanaf 1 juli 2021 is de schuldsaldoverzekering van al het defensiepersoneel gedekt in geval van overlijden, zowel tijdens binnen- en buitenlandse operaties als tijdens het uitvoerden van hun dagdagelijkse job.

 

Defensieminister Ludivine Dedonder: “Dit is een grote stap voorwaarts voor al het defensiepersoneel, dat tijdens deze legislatuur mijn volle aandacht krijgt. De voorbije weken heb ik de laatste stap kunnen zetten om met Assuralia en akkoord te kunnen sluiten over deze nieuwe conventie. Het Defensiepersoneel dient ons land ten allen tijden. Het is daarom vanzelfsprekend dat het personeel en haar familie ondersteund worden in geval van tragische gebeurtenissen als een overlijden. Defensie of de verzekeraar zullen vanaf 1 juli 2021 in geval van overlijden het openstaande bedrag van de schuldsaldoverzekering bij een hypothecair krediet voor hun rekening nemen.”

 

Defensie dekt het openstaande bedrag van de schuldsaldoverzekering in geval van overlijden tijdens het realiseren van een oorlogsrisico tijdens operaties in het binnen- en buitenland en tijdens het uitoefenen van risicovolle activiteiten, in het kader van de opleiding of training van het personeel, zoals hier beschreven: parachutespringen, diepzeeduiken en andere activiteiten onder water, manipulatie van explosieven en vuurwapens, gevechtssporten, klimactiviteiten en voor de bemanning bij ongevallen met militaire vluchten.

 

Verzekeraars die de conventie onderschrijven, nemen in de andere gevallen het openstaande bedrag voor hun rekening.

 

Hein Lannoy, CEO van Assuralia: “In constructieve samenwerking met de Minister en haar kabinet, zijn we tevreden om vandaag een akkoord te mogen voorstellen waarbij iedereen – zowel de verzekeringssector als Defensie – zijn steentje bijdraagt om een noodzakelijke bescherming te bieden aan de meer dan 25.000 militairen en hun gezinnen in ons land. Deze mannen en vrouwen staan dagelijks in voor de bescherming van anderen, in België en wereldwijd. We zijn dan ook blij dat we als sector hen kunnen ondersteunen in de uitoefening van deze belangrijke taken, zodat zij op hun beurt kunnen rekenen op de gepaste bescherming.”

 

Vanaf 1 juli 2021 engageren de leden van Assuralia – de Beroepsvereniging van Verzekeringsondernemingen die 99% van de verzekeraars vertegenwoordigt – die de conventie onderschrijven zich ertoe geen bijkomende premies meer aan te rekenen aan het defensiepersoneel in het kader van schuldsaldoverzekeringen. Defensie neemt als tegenprestatie het openstaande saldo voor haar rekening in geval van overlijden van personeelsleden tijdens het uitoefenen van de opgesomde risicovolle handelingen, of het nu tijdens hun opleiding, training of operaties is.

Malek Azouk