Special Operations Regiment in de schaduw van Alpenreuzen

Met haar imposante, besneeuwde bergtoppen verwelkomden de Zwitserse Alpen midden januari zo’n 70 elementen van het Special Operations Regiment. In de kille temperaturen, die vooral ’s nachts een fikse duik onder het vriespunt nemen, begeleidt het Trainingscentrum voor Commando’s uit Marche-les-Dames drie opleidingen. “Een paracommando moet kunnen ingezet worden in de bergen in het midden van de winter,” aldus kolonel Gysel, hoofd van het trainingscentrum.

 

Ik sta op een dik pak sneeuw tot aan mijn knieën, maar tegelijk ook op een snelweg blijkbaar. Auto’s ga je hier niet vinden op dit moment, wel sneeuwscooters en sneeuwruimers. We bevinden ons hoog in de Zwitserse Alpen, de tijdelijke thuisbasis voor 70 militairen van het Special Operations Regiment.

Drie cursussen

“Ons Trainingscentrum voor Commando’s trekt hier aan de kar van drie cursussen op hetzelfde moment,” vertelt de kolonel. “Een daarvan doopten we OCS Winter, Obstacle Crossing Squad Winter, dat kan gezien worden als een verderzetting van de zomercursus voorklimmen.”

 

Wie de smaak van het voorklimmen te pakken heeft en slaagt in de vorming, kan zich kandidaat stellen voor OCS Winter. “Een OCS bestaat uit ongeveer zes militairen die kennis hebben van (over)leven in deze barre, winterse omstandigheden. Binnen de paracommandobataljons proberen we deze specialisatie binnen de Bravo compagnie van elk bataljon te bewaren.”

Survivalgids

Trainen op het zoeken naar slachtoffers van een lawine, het bouwen van een noodschuilplaats in een dik pak sneeuw, het beklimmen van heuvels met ski’s aan, … Het programma van OCS leest inderdaad bijna als een survivalgids.

 

“Deze cursisten zetten zich uiteindelijk ook in bij de Vertigo-oefeningen. Daar begeleiden zij andere gevechtstroepen binnen tactische situaties in bergachtige omgevingen.”

 

De cursus ‘OCS Recyclage’ bestaat erin de technieken terug op te frissen van de militairen die reeds binnen een OCS opereren.

Eerst de basis

“Omdat een sectie OCS meestal bestaat uit zes man en de troepen binnen de Vertigo-oefeningen een stuk groter zijn, riepen we ook de cursus BELSOF Ski Mentor (BSM) in het leven,” gaat Gysel verder. “Als een OCS van zes man aan een compagnie van 100 man de basistechnieken van het skiën moet aanleren, verlies je heel wat tijd.”

 

De kolonel verduidelijkt: “Diegenen die de BSM-opleiding volgen, leren hoe ze moeten stijgen en dalen met ski’s, sneeuwschoenen, crampons -ijzeren pinnen als zolen- om op ijs te wandelen en uiteraard schoenen. Maar ook schiethoudingen, tactische verplaatsingen en fitting van het materiaal en wapen maken hiervan deel uit.”

Passie

Op deze manier wil het trainingscentrum de OCS-elementen wat ademruimte geven tijdens oefeningen als Vertigo. Het ski-gedeelte valt dan op de schouders van de BSM. Wanneer tijdens dergelijke oefeningen verplaatsingen gebeuren in gevaarlijk winterterrein (lawines, spleten,…) vergezelt een OCS hen.

 

“En wanneer we met de eigen bataljons de bergen intrekken en wintertrainingen geven, houden we onze ogen open voor wie duidelijke aanleg heeft om eventueel zelf in de voetsporen van een BSM te treden.”

 

Het is wat de meeste militairen in deze Zwitserse bergen met elkaar verbindt; ze delen een passie voor de bergen en wintersport. En welke betere motivator dan je in je element voelen?

Rein Van den Bergh

Gert-Jan D'Haene

Damien Van Laethem