Oefening Toxic Lion bundelt krachten

Heel wat verschillende eenheden namen van 16 tot en met 20 januari deel aan de grootschalige oefening Toxic Lion in en rond Leopoldsburg. Deze trainingsweek is een voorbereiding op de NAVO-opdracht waaraan Belgische militairen deze zomer zullen deelnemen in Roemenië. De samenwerking tussen de verschillende steuneenheden stond centraal.

 

Deze zomer zal een Belgisch detachement van zo’n 240 militairen ontplooien naar Roemenië, waar ze deel zullen uitmaken van de Franse ‘Collective Defence Battlegroup’. Net als de oefening “Toxic Lion”, geleid door het regiment Bevrijding – 5 Linie (Leopoldsburg), zijn er verschillende trainingsfasen gepland om de teams zo goed mogelijk voor te bereiden.

Met vereende krachten

Op een besneeuwde Hechtelse Heide strijkt een helikopter neer voor een medische evacuatie, zo’n 24 uur later wordt op korte tijd een heus ontsmettingsstation opgezet om personeel en voertuigen te ontsmetten na een chemische, biologische, radiologische of nucleaire aanval (CBRN). En ondertussen gaat het tactisch scenario de hele week voort.

Het mag duidelijk zijn: deze oefening bundelt allerlei capaciteiten, specialismes en sterktes van verschillende eenheden in één oefening. De samenwerking met de steuneenheden staat dan ook centraal. Naast de lead-eenheid Bevrijding -5 Linie zijn onder andere de artillerie met haar Fire Support Team, de Genie met haar CBRN-capaciteit en de Medische Component met een Role 1-veldhospitaal aanwezig.

 

Ook de logistiek en de CIS (« Communication Information System ») tekenden present, evenals luchtsteun. Dit is de uitgelezen kans om samen te trainen en het zogenaamde ‘interwapengevecht’ te voeren. Dit vraagt natuurlijk veel voorbereiding en coördinatie op alle niveaus: van individu tot bataljon.

Nieuw ontsmettingsstation

Ook CBRN-dreigingen worden deze week getraind. “Van zodra je besmet bent, gaat alles moeilijker: vuren, eten… Daarom willen we ons personeel en onze gevechtsvoertuigen hier zo snel mogelijk ontsmetten om terug volledig operationeel te kunnen zijn,” vertelt commandant Quinten van 11 Genie.

 

“Dit is de allereerste oefening waar we onze nieuwe Medium Deconstations (ontsmettingsstation nvdr.) ontplooien en gebruiken. Begin 2020 kwamen ze toe en intussen hebben we een opwerktraject kunnen doen naar vandaag; de eerste grote oefening met dit station”. Hij gaat voort: “Deze trainingen zijn noodzakelijk om in de toekomst, indien nodig, volledig operationeel te kunnen zijn om te vertrekken.”

Internationale oefening

De deelnemende Nederlanders en Luxemburgers zorgen voor het internationaal karakter van de oefening. Wanneer op vrijdag de sneeuwvlokken met bakken uit de hemel vallen, wordt er tactisch gewerkt om de aanval op een verlaten dorp in te zetten. De Nederlandse collega-militairen zijn de tegenstanders van dienst. In een wit landschap trainen de militairen op de laatste dag van de oefening de zogenaamde MOUT: Military Operations in Urban Terrain (stedelijk gebied). De afsluiter van een zeer gevarieerde en intensieve trainingsweek.

 

In de aanloop naar de ontplooiing in Roemenië zullen de militairen nog verschillende gelegenheden krijgen om verder te trainen. Zo is er binnenkort de Franse oefening Centac. In maart volgt nog een belangrijke oefening op het niveau van de compagnie. In april is ten slotte de noodzakelijke certificeringsoefening.

Bilitis Nijs

Adrien Muylaert

Clint Soete