Spikevuren in Letland

Het Spiketeam van het Bataljon Bevrijding – 5 Linie, dat momenteel deelneemt aan de NAVO-missie enhanced Forward Presence in Litouwen, heeft met succes zijn training met de Spikeraket afgerond in Letland.

 

De Spikeraket is een geleide antitankraket die de infanterie gebruikt om vijandelijke gepantserde voertuigen te neutraliseren. Het wapensysteem kan een doel uitschakelen tot op een afstand van ongeveer vijf kilometer. De raket wordt afgevuurd door een team dat bestaat uit drie personen: de schutter, een spotter en een teamlid dat verantwoordelijk is voor de munitie.

 

“Het vuren van zo’n duur en complex wapensysteem brengt automatisch een vorm van stress met zich mee”, zegt eerste soldaat Jente, de schutter van de Spikeraket. “Ons team was optimaal voorbereid omdat we uren hebben doorgebracht in de simulator. Ieder teamlid weet exact wat zijn rol is. De synergie binnen ons team is de sleutel tot succes voor een voltreffer.”

 

“Je gaat in een soort van superfocus voordat je het schot lost”, gaat Jente verder. “Natuurlijk heb je stress: je wilt je doelwit treffen. Het gevoel nadien is dan ook heel speciaal. Deze training met een echte raket voelt aan als de bekroning van ons harde werk tijdens onze buitenlandse opdracht in Litouwen.”

 

Naast het Belgische Spiketeam vuurde ook het Nederlandse Spiketeam zijn raket af in Adazi, Letland. De multinationale uitwisseling maakt deze training voor ons extra leerrijk”, besluit Jente. Zo kunnen we ons schietresultaat vergelijken met het Nederlandse team en kunnen we leren uit hun procedures. We zullen achteraf ook de verschillende videobeelden herbekijken om onze vaardigheden verder te verbeteren.”

Dario Vervaet

Dario Vervaet & Yaïr da Costa