Testpiloot in opleiding gebruikt veilig zijn schietstoel

Een Belgische testpiloot in opleiding en zijn Amerikaanse instructeur hebben zich begin maart succesvol met de schietstoel uit een trainingstoestel kunnen redden. Ze voerden een trainingsvlucht uit in een Impala MB326 jet trainer tijdens een opleiding aan de National Test Pilot School in Mojave in de VS. Na een nachtje observatie mocht de testpiloot het hospitaal verlaten. Maar waarom heeft Defensie testpiloten?

 

Defensie heeft een aantal testpiloten in dienst, elk met hun specialiteit: gevecht (en training), transport of helikopter. Zij hebben als taak alle aanpassingen en nieuwigheden aan onze vliegtuigen en helikopters te testen. Zodra Defensie een vliegtuig in een niet-gekende configuratie wil inzetten, moet een testpiloot die eerst evalueren. Hij overloopt dan alle nieuwe updates op het vlak van hard- en software aan de toestellen. Daarmee adviseert hij of zij de materiaalbeheerder (bij de afdeling DG MR-Systemen), verantwoordelijk voor de technische gezondheid van onze wapensystemen.

 

Op dit moment zijn er twee testpiloten in opleiding. Piloten kunnen de cursus enkel volgen aan enkele heel gespecialiseerde buitenlandse instituten. Afhankelijk van de gekozen modules duurt het programma zes maanden tot een jaar, met een theoretisch en een praktisch gedeelte.

 

Tijdens de theoretische fase gaan de instructeurs dieper in op verschillende aspecten van testvluchten zoals prestatiemeting, vliegkwaliteiten en avionicatesten. Daarna zetten ze de theorie om in praktische demonstraties tijdens de vlucht en testoefeningen. Hierbij oefenen de testpiloten in opleiding onder het waakzaam oog van hun instructeurs de testvluchttechnieken zoals die voor digitale vluchtcontrolesystemen. De cursisten oefenen en vliegen zowel op vliegtuigen van de opleidingscentra als op de simulator.

 

Tijdens zo’n cursus bestuurt de testpiloot in opleiding tientallen soorten vliegtuigen. Dit geeft hem een ongeëvenaarde en meest volledige vliegervaring mogelijk.

Luchtcomponent

Blanky, DG MR-Sys