Trainingsmissie van de Europese Unie in Mozambique

Sinds november 2021 voert de Europese Unie (EU) een trainingsmissie (EUTM) uit in Mozambique voor de Forças Armadas de Defesa de Moçambique (FADM). België neemt deel door de inzet van twee militairen. Momenteel heerst er een crisis in het noorden van het land, waar opstandelingen de lokale bevolking en de stabiliteit van de regio bedreigen.

 

De EU-missie, waaraan elf landen deelnemen, heeft twee hoofdpijlers: het trainen van Quick Reaction Forces (QRF) en het leveren van niet-lethale uitrusting.

 

Het QRF-concept

 

Het QRF-concept is specifiek ontworpen om een snelle reactiemacht in te zetten in de provincie Cabo Delgado ter ondersteuning van conventionele strijdkrachten. Het doel van de missie is het trainen van elf compagniesgrote eenheden voor zowel de landmacht als de marine. Specialisten van de Tactical Air Control Party (TACP) worden ook getraind om luchtmiddelen beter te integreren in de land- en amfibische operaties van de QRF-eenheden.

 

De opleidingen worden geven in drie trainingskampen verspreid over Mozambique. “De QRF-eenheden hebben een directe positieve impact op de stabilisatieoperaties in het noorden van Mozambique”, legt JC, Commandant van het Belgische detachement ter plaatse, uit.

 

Niet-dodelijke middelen

 

Naast opleiding levert de EU ook niet-lethale uitrusting aan de QRF-eenheden en TACP-specialisten: individuele uitrusting (helmen, vesten en gevechtskledij), gespecialiseerde luchtverkeersleidingsapparatuur (verrekijkers, radio’s, enz.), maar ook voertuigen, boten en drones, en niet te vergeten een veldhospitaaltent.

 

“De uitrusting die de EU levert aan de QRF-eenheden van Mozambique heeft een grote impact op de effectiviteit en de professionaliteit van de Mozambikaanse snelle interventie-eenheden en de strijdkrachten in het algemeen”, benadrukt JC.

 

Belgische deelname

 

België neemt sinds 2021 deel aan de trainingsmissie, met twee militairen die gestationeerd zijn op het hoofdkwartier in Maputo, de hoofdstad van het land. Hun taak is het beheren van de Knowledge Management cyclus en het opvolgen, aanpassen en verbeteren van de inhoud en uitvoering van trainingen, in lijn met de operationele realiteit en de levering van uitrusting.

BEL Senior National Representative

Didier Authelet