Trainingsweek voor de Ardense Jagers

Vorige week gingen we het veld in om de Ardense Jagers te volgen tijdens hun training voor hun volgende missie. Zij zullen begin dit jaar onder auspiciën van de NAVO ingezet worden in Roemenië in het kader van de Forward Land Forces (FLF)-regeling. Op het programma: CBRN-oefeningen (chemische, radiologisch, biologische en nucleaire risico’s) en schietoefeningen in het bos en in stedelijke gebieden.

 

Een peloton is onderverdeeld in vier secties: een ondersteuningssectie en drie geweersecties, allemaal geleid door een luitenant die dicht bij zijn mannen staat. Elk peloton heeft 10 mannen die leven, eten en soms zelfs slapen in hun ‘bak’, een gepantserd voertuig met de zoete naam Piranha.

 

“In een sectie zijn er twee mitrailleurs en ik ben er één van”, zegt Nicolas, eerste soldaat. Ze worden vergezeld door twee sluipschutters, een sectieleider, twee precisieschutters, een bestuurder van pantservoertuigen en een granaatwerper, een functie die Nicolas in het verleden ook heeft bekleed.

 

Oefening in stedelijk gebied

 

Het nepdorp Laakheide – vier kleine huizen en een appartementencomplex op militaire grond – wordt gebruikt voor schietoefeningen. “Natuurlijk is de naderingsstrategie voor een huis of een gebouw anders, maar we weten altijd wat we kunnen verwachten voordat we aan de missie beginnen, omdat er vooraf een verkenningspatrouille wordt gestuurd”, legt Nicolas uit.

 

Louis, 20 jaar, is ook een lichte mitrailleurschutter. “Het specifieke van deze oefening is dat we werken aan ‘jumps’ – snelle, tactische bewegingen van het ene gebouw naar het andere, uitgevoerd in sectie en met ondersteuning, om onze veiligheid te garanderen. Het hele detachement dat naar Roemenië gaat traint op alle aspecten die we daar tegen kunnen komen, zodat we zo effectief en operationeel mogelijk zijn”.

 

“We trainen steeds meer in stedelijke omgevingen, wat erg actueel is in moderne oorlogsvoering”, voegt Nicolas toe. “En aangezien we eind februari vertrekken, moeten we alles door en door kennen. Daarom proberen we elke training 100% te geven”.

 

Voorbereidingen op alle niveaus

 

Deze voorbereiding op de missie is slechts een van de vele. “We hebben al getraind in Frankrijk, in België natuurlijk en in Duitsland,” legt Nicolas uit, “en dan hebben we het nog niet eens over de oefening eind januari met teams uit Luxemburg en België. We doen van alles een beetje en leren van alles. En we werken met veel mensen samen”.

 

Louis heeft overigens net zijn kettingzaagcertificaat behaald: “dat kan handig zijn in een tactische context, wanneer een weg moet worden vrijgemaakt. Het kan ook nuttig zijn op veel andere gebieden. Ik dacht niet dat ik deze opleiding zou doen toen ik bij Defensie begon te werken, maar op een ochtend toen ik op mijn werk aankwam, kreeg ik de cursus aangeboden. Natuurlijk heb ik ja gezegd, het is altijd nuttig”, vertelt hij met een glimlach.

Yuki Willems

Lucia Gaggero

Ramzy Bentrad