Geslaagde HIRAIN-missie voor de Belgische A400M (HIMARS Rapid Air INsertion).

Een A400M van het 20ste Squadron Tactical Airlift van de 15de Wing heeft zaterdag de allereerste geslaagde HIRAIN-missie uitgevoerd, dit in het kader van de oefening Winter Shield waar zowel Amerikaanse en Letse militairen als de NATO Enhanced Presence Battlegroup aan deelnamen. Het plan was allesbehalve simpel, voor de planning en uitvoering was precisiewerk en internationale coördinatie essentieel.

 

Op de Amerikaanse basis in het Duitse Ramstein werd een hypermodern HIMARS mobiel raketlanceersysteem met bijhorende bemanning aan boord genomen. Enkele honderden kilometers verder, op de Letse luchtmachtbasis Lielvārdes, werd deze in een mum van tijd uitgeladen en vertrok de eenheid richting het militaire oefenterrein van Ādaži. Na het afvuren van 3 geleide raketten, waarvan de doelen bepaald werden door Belgische Special Forces, reed de lanceerinstallatie terug richting de A400M Atlas en enkele minuten later steeg het toestel weer op met bestemming Ramstein.

 

Deze missie was de eerste van zijn soort voor een A400M en toont aan alle NAVO-landen dat niet alleen wij, maar alle A400M-gebruikers in staat zijn om als force multiplier ingezet te kunnen worden om deze systemen zeer snel in te zetten waar ook ter wereld ter verdediging van het NAVO-grondgebied.

 

Naast het wereldwijd tactisch en strategisch luchtvervoer van personeel en materieel voor onze eigen defensie bewijst onze A400M hiermee tevens zijn capaciteiten binnen het internationaal kader van de NATO Airlift Integration.

 

Dankzij de vlotte samenwerking tussen onze A400M bemanning, de mensen van de RavAir (luchtbevoorrading) en de US 18th Field Artillery Brigade mag deze missie een succes worden genoemd!

Kristof Moens

Kristof Moens