Transportvliegtuigen oefenen tijdelijk op basis Koksijde

Van maandag 4 oktober tot en met vrijdag 19 november 2021 zullen de C-130 en A400M transportvliegtuigen van onze Belgische Luchtcomponent intensief gebruik maken van basis Koksijde. De vluchten kaderen in het dagelijks trainingsprogramma van onze transportpiloten en zullen zowel overdag als tijdens de nacht plaats vinden.

In normale omstandigheden worden de meeste trainingsvluchten van onze transportcrews uitgevoerd tijdens oefeningen in het buitenland. Door de heersende covid-19 beperkingen dienen de trainingsvluchten hoofdzakelijk in eigen land uitgevoerd te worden. Gezien de 15de Wing Luchttransport dezelfde landingsbanen gebruikt als haar civiele collega’s van Brussels Airport is het voor onze crews onmogelijk om hun oefenvluchten uit te voeren op en rond onze nationale luchthaven noch in het luchtruim boven Brussel. Om die reden gebruiken ze reeds anderhalf jaar afwisselend de militaire basissen van Beauvechain, Florennes en Kleine-Brogel.

Gezien de werken in uitvoering aan de landingsbanen van de hierboven vermelde eenheden zijn de crews van de 15de Wing Luchttransport genoodzaakt hun activiteiten te verplaatsen naar luchtmachtbasis Koksijde. De vluchten zullen hoofdzakelijk overdag plaatsvinden van maandag tot vrijdag a rato van 3 tot 5 vluchten per toestel per week. Sporadisch zullen er ook een aantal avondvluchten plaatsvinden, maar deze zullen beperkt worden tot het noodzakelijke minimum om eventuele overlast maximaal te vermijden. Deze vluchten zijn een noodzaak in de vorming en kwalificatie van ons varend personeel en de paraat stelling van onze eenheden en behoren tot het jaarlijks vliegprogramma van onze Luchtmacht. Mocht er eventueel kans zijn op lawaaihinder dan zullen we er alles aan doen om deze tot een minimum te beperken.

COMOPSAIR

COMOPSAIR