Defensie presenteert operaties, met focus op Operatie Desert Falcon

Op de vliegbasis van Kleine-Brogel gaf Defensie vandaag, 01 oktober 2021,  een overzicht van de militaire opdrachten in binnen- en buitenland. Tegelijk keerden vier F16’s terug uit Irak, waarmee een einde komt aan Operatie Desert Falcon.

 

Na een welkomstwoord van kolonel Koen Vanheste, de kersverse basiscommandant van de 10 Wing, gaf de commandant van de Divisie Operaties, kolonel stafbrevethouder Luc Leclercq, een overzicht van de opdrachten in binnen- en buitenland in 2021.

 

Bij dit overzicht werd ook aandacht besteed aan de inzet tijdens de Covid-pandemie en na de overstromingen van afgelopen zomer. Die kaderen in de opdracht ‘Hulp aan de Natie’ en gaan nog steeds door.

 

Daarna volgde een uiteenzetting over Operatie Desert Falcon door kolonel Bert Thurman. Bij de Divisie Operaties is hij verantwoordelijk voor alles aangaande de inzet van onze F-16’s.

 

Op dinsdag 29 september 2020 vertrokken een honderdtal militairen en vier F-16’s richting Midden-Oosten ter ondersteuning van de operatie Inherent Resolve. Irak was immers vragende partij voor een internationale coalitie die het land zou helpen in de strijd tegen Islamitische Staat (IS).

 

“De opdracht van het Belgische detachement was drieledig,” vertelde kolonel Thurman. “De voornaamste taak was het voorzien van luchtsteun om zo de grondtroepen te beschermen. De F-16’s waren als het ware een levensverzekering voor de grondtroepen,” legt hij uit. “Daarnaast voerden ze verkenningsvluchten uit om beelden te verzamelen voor de inlichtingendiensten. De derde en minst voorkomende opdracht was het uitvoeren van eventuele rechtstreekse aanvallen op sleuteldoelwitten van IS.”

 

Na de uiteenzettingen kon de pers de landing bijwonen van de F-16’s bij hun terugkeer uit het Midden-Oosten. Na de landing vertelde Shenzi, een van de piloten: “We hebben vooral vanuit de lucht een oogje in het zeil gehouden voor de grondtroepen. Al bij al was het een rustige missie. Je voelt dat de oorlog er op zijn einde loopt.”

 

Welkom thuis!

Nathalie Mylle

Jozef Vanden Broeck