Tropical Storm 21: Kennis is macht, kennis delen is kracht

Het Special Operations Regiment (SO Regt) traint van 22 november tot en met 14 december 2021 in het Afrikaanse Gabon. Tijdens deze oefening, die de naam Tropical Storm draagt, werken ze er nauw samen met de Gabonese soldaten. Naast het trainen van procedures, technieken en tactieken, delen ze er ook hun kennis met de Afrikaanse collega’s.

 

Elke twee jaar traint het SO Regt tijdens Tropical Storm om in gebieden met een tropisch klimaat te kunnen blijven opereren. Voor deze grote oefening worden ze bijgestaan door ondersteunende eenheden van de Landcomponent, en kunnen ze rekenen op de steun van de Lucht- en Medische Componenten om het maximale uit de oefening te halen. Behalve de eigen oefening is het trainen van Gabonese militairen een tweede belangrijke doelstelling van Tropical Storm.

 

In het kamp van het Eerste Regiment Gabonese Parachutisten in Libreville onderrichten Belgische instructeurs Gabonese militairen uit het hele land in domeinen gaande van tactiek tot automechanica. Ze leren ook verschillende technieken om in vijandelijk gebied een slachtoffer te verzorgen om zo de overlevingskans te vergroten, Tactical Combat Casualty Care, kortweg TCCC.  Verder geven enkele specialisten van het SO Regt close combat training, waarbij de Gabonezen hun grenzen fysiek en mentaal leren verleggen.

 

Bovendien krijgen sommige Gabonese militairen gedurende enkele intensieve dagen alle technieken aangeleerd om op een veilige manier te parachutespringen. Wanneer ze deze technieken (het veilig verlaten van het vliegtuig, een goede daling en landing) onder de knie hebben zullen ze op het einde van de cursus ook effectief voor de eerste maal een parachutesprong uitvoeren.

 

Niet alleen de warmte en vochtigheid vormen een uitdaging voor de instructeurs. Lesgeven op Afrikaanse bodem vereist enige creativiteit. Immers, niet alle didactische materialen die in België voorhanden zijn, kan men hier terugvinden.  Waar men in België de exit uit een

C-130 voor een parachutesprong kan trainen in een model op ware grootte, vormen hier enkele stoelen op een rij tussen houten palen een denkbeeldige C-130.

 

De instructeurs zijn tot dusver alvast zeer tevreden over de inzet en het enthousiasme van hun Afrikaanse collega’s. Op het einde van de oefening krijgen die dan ook allemaal een attest van deelname.

Nathalie Mylle

Gert-Jan D'Haene