Minister en Chef Defensie bezoeken gloednieuw Role2Enhanced veldhospitaal

De minister van Defensie Ludivine Dedonder en de Chef Defensie admiraal Michel Hofman hebben op 2 december het splinternieuwe veldhospitaal in Leopoldsburg bezocht. De Role2Enhanced werd er eind november voor de tweede keer opgebouwd dankzij een goede samenwerking tussen de Medische Component en de logistieke eenheden. Na dit laatste logistieke maneuver kunnen de medische trainingen in het veldhospitaal van start gaan.

 

In 66 tenten met een totale oppervlakte van zo’n 120 op 70 meter, samen goed voor 200 ton, is in het impressionante veldhospitaal zowat in alles voorzien. Zeker de twee operatiezalen, een labo, ruimtes voor een tandarts en een psycholoog zijn enkele blikvangers van het nieuw aangekochte veldhospitaal, dat in mei 2021 voor de eerste keer volledig opgebouwd werd op Belgische bodem. Deze tweede opbouwperiode diende om procedures bij te sturen en de noodzakelijke materiaalcontroles uit te voeren.

 

Team effort

 

De opbouw gebeurde in samenwerking met de Field Accomodation Unit (FAU). “Het is een echte team effort. De hele Medische Component werkte hiervoor samen met verschillende andere eenheden. Zo regelde de Genie de nivellering en het 18 Bataljon Logistiek en 23 Bataljon Med zorgden voor de opbouw met hun Manitou voertuigen. De 10 Groep CIS stelt intussen de communicatiesystemen van de Role2E verder op punt. Zonder elk van deze schakels lukt het grote geheel niet,” legt apotheker majoor Ledure uit.

 

De enorme hangar in de buurt van de Role2E bewijst de omvang van deze opdracht. “De tenten zijn één zaak, maar de stockage wordt vaak vergeten. Maar liefst 5000 m² opslagruimte is nodig om al het materiaal te bewaren: van medisch materiaal en binnententen tot airco’s, vloeren en verlichting. Het materiaal moet bovendien ook voortdurend onderhouden worden,” benadrukt Ledure.

 

“Ik heb hier in Leopoldsburg kunnen kennismaken met het volledig opgebouwde nieuwe veldhospitaal van de Medische Component. Dit zal zonder twijfel een enorme aanwinst zijn voor de operatietheaters,” vertel Chef Defensie admiraal Michel Hofman. “Ik zou daarom ook graag alle personeelsleden bedanken die zich met veel enthousiasme inzetten om dit operationeel te maken.”

 

Training voorop

 

Het oefenen werpt zijn vruchten af. “De opbouw is vlot verlopen omdat ze de constellatie al eens opgezet hebben. Je leert uit de ervaringen van vorige keer,” aldus Ledure. Geen overbodige luxe, gezien de ambitie om het veldhospitaal in 2023 officieel in gebruik te nemen. Daarvoor is een doorgedreven training tussen de verschillende modules nodig. In maart volgend jaar zal het veldhospitaal daarom opnieuw opgebouwd worden, maar dan in een iets kleinere versie die één operatiekwartier bevat. Deze compacte versie zou binnenkort dus snel inzetbaar moeten kunnen zijn.

 

“Met dit veldhospitaal behoort België tot een selecte club van Europese landen die dergelijke moderne en geavanceerde capaciteit heeft. De Medische Component maakt zich nu vertrouwd met het veldhospitaal, zodat ze vanaf midden volgend jaar operationeel kunnen zijn om zo de beste zorgen te kunnen aanbieden aan onze eigen militairen, aan partners in het buitenland, en in zeer extreme situaties aan onze eigen bevolking,” besluit minister Dedonder.

Bilitis Nijs

Vincent Bordignon