Van gesloten ziekenhuisvleugel naar covidafdeling in vier dagen
Op vrijdag 30 oktober kreeg Defensie de opdracht om steun te bieden aan de Luikse ziekenhuizen. Die konden de toestroom aan covidpatiënten nauwelijks het hoofd bieden. Op vier dagen heeft een militaire medische ploeg een gesloten vleugel van het ziekenhuis Bois de l’Abbaye in Seraing ingericht als covidafdeling en er de eerste patiënten ontvangen.
“Zoals u weet is de provincie Luik erg snel en hard getroffen door de tweede covidgolf”, verteld dokter Bernard Geurde, medisch directeur van het Centre Hospitalier Bois de l’Abbaye. “Begin oktober al begonnen onze ziekenhuizen vol te geraken. Tegelijkertijd werd ook veel van ons personeel zelf ziek.” Om die lacunes op te vangen, deed de provincie een beroep op Defensie.
“Wij werken op dit moment met een ploeg van 10 ambulanciers, 7 à 8 verpleegkundigen en 3 artsen”, legt dokter Cedrik Smets uit, een van de militaire artsen. Zij komen van over het hele land: de meeste ambulanciers werken normaal gezien in de medische antenne van het 3 Bataljon Parachutisten in Tielen. De verplegers en verpleegsters komen onder andere van het 14 Medische Bataljon en het Competentiecentrum van de Medische Component. Dokter Smets is in het dagelijkse leven eenheidsgeneesheer van het 2 Bataljon Commando’s in Flawinne.
“Wij behandelen hier voornamelijk patiënten aan het einde van hun hospitalisatietraject”, gaat dokter Smets verder. “Zij zijn de kritieke fase van hun ziekte gepasseerd. Normaal gezien zijn zij dus redelijk stabiel, maar ze hebben wel nog steeds medische zorgen nodig.”
Voor die zorgen staat sinds 2 november het militaire medische team in. En dat appreciëren ze, volgens dokter Smets. “Ondanks het feit dat de communicatie met de patiënten niet altijd gemakkelijk is, het merendeel van ons personeel Nederlandstalig is, en alle patiënten Franstalig zijn, zijn onze mensen erin geslaagd om met hun patiënten een heel goede band op te bouwen. We hebben tot nu toe alleen maar positieve feedback gekregen, zowel van de patiënten als van hun familie.”
Dokter Geurde staat hem bij in die uitspraak: “De militairen werken hier buiten hun comfortzone. Ze doen een volledig andere job dan ze normaal doen, maar ze doen dat opmerkelijk goed. Ze willen duidelijk het beste van zichzelf geven. Het is indrukwekkend om te zien hoe hard ze zich inzetten om iets nieuws te leren.”
De militaire medische ploeg is gepland om vier weken aan de slag te blijven in het Centre Hospitalier Bois de l’Abbaye. “Twee weken daarvan zijn ondertussen gepasseerd”, besluit dokter Geurde. “Als het aantal hospitalisaties blijft dalen, dan kunnen de militairen waarschijnlijk tegen het einde van de derde week plannen beginnen te maken om hun covidafdeling te sluiten.”