Vergeten helden van Korea-oorlog eindelijk geëerd

Op 13 oktober 2021 vond op het kerkhof van Sint-Lambrechts-Woluwe een nationaal eerbetoon plaats naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van de grote slag in Naktang-Ni tijdens de Koreaanse Oorlog. Verschillende graven van Belgische gesneuvelden van de Korea-oorlog ontvingen die dag een “Pro Patria” plaatje. Hiermee worden de veteranen, de ‘vergeten helden’, officieel erkend en zal hun graf blijven bestaan.

 

Defensie organiseerde dit nationaal eerbetoon in samenwerking met het War Heritage Institute (WHI) om de Belgische vergeten helden van de Korea-oorlog eindelijk officieel te eren. Een vertegenwoordiger van de koning, de minister van Defensie, de burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe, overlevende Korea-veteranen en een delegatie van de Zuid-Koreaanse gemeenschap tekenden allen present op de plechtigheid.

 

13 oktober 2021 is dan ook een symbolische dag. Het is de verjaardag van de grote slag in Haktang-Ni, exact 70 jaar geleden. 3171 Belgische en 78 Luxemburgse vrijwilligers trokken destijds naar Korea, 106 van hen sneuvelden er. Tijdens de ceremonie op 13 oktober overhandigde de directeur-generaal van het WHI Michel Jaupart het symbolische gedenkplaatje “Pro Patria” aan Olivier Maingain, de burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe. Daarna kreeg het plaatje officieel zijn nieuwe plaats op het graf van onderluitenant Dehalleux die stierf bij de slag om Haktang-Ni op 13 oktober 1951. Hij symboliseert alle 106 vrijwilligers die destijds in Korea zijn gestorven.

 

Ook op andere kerkhoven in België worden vandaag of in de komende maanden graven van Korea-veteranen plechtig geëerd met een “Pro Patria” plaatje. Het plaatje “voor het vaderland” zorgt voor de (h)erkenning van de veteranen en verzekert dat hun grafsteen zal blijven bestaan.

Bilitis Nijs

Ritchie Sedeyn

Mathieu Duhembre