Viermaal goud op een rij

“Koud” was het eensgezinde, korte en krachtige antwoord op de vraag hoe het in Rusland gaat. Met slechts 13 graden vormt Tanay in Rusland het decor waar het militaire parachutistenteam Hayabusa deze week deelneemt aan het wereldkampioenschap outdoor formatie skydiven. Vandaag rijfden ze er voor de vierde maal op rij goud binnen.

 

Team Hayabusa presteert bij de eerste sprong meteen zeer goed met een voorsprong van 7 punten. “Dit is uitzonderlijk”, begint Jeroen. “De Verenigde Staten heeft pech gehad. De cameraman had de sprong niet goed gefilmd. Bovendien zijn ze net iets trager dan wij.” Het is de eerste keer dat ze zich meteen zo kunnen distantiëren van de Verenigde Staten, hun grootste concurrent. Na 6 sprongen staat het Belgische team stevig aan de leiding met een verschil van 24 punten.

 

Het wereldkampioenschap outdoor formatie skydive bestaat uit tien rondes waarbij een team parachutisten aan een snelheid van gemiddeld 200 km/u zoveel mogelijk formaties moet uitvoeren in 35 seconden. Afhankelijk van de uitgevoerde combinatie krijgen ze punten. De punten van elke ronde worden opgeteld en wie het hoogst scoort, wordt de winnaar. Helaas bestond deze editie van het WK slechts uit zeven rondes omwille van de covid-pandemie en het slechte weer.

 

De formaties en de volgorde ervan worden bepaald aan de hand van een trekking. “Je weet dus nooit op voorhand welke combinatie van figuren je moet inoefenen”, zegt Dennis Praet, de kleinste in het team. “We hebben gelukkig allemaal een vaste plaats voor het uitvoeren van de figuren.” Andy Grauwels, broer van David, vult aan: “De sterkte van ons team is dat we al jaren samen trainen en al duizenden keren samen gesprongen hebben. Wanneer je een nieuw lid in je team hebt, moet je een stukje opnieuw beginnen. Je kan niet zomaar iemand switchen.”

 

Deze vierde overwinning op een wereldkampioenschap was zeker niet evident. “Het is onze moeilijkste competitie”, vertelt Andy. “Hier werken we echt naartoe. Maar outdoor trainen was dit jaar niet makkelijk. Reizen bleef door de pandemie zeer moeilijk en het weer in België zat vaak niet mee.”

“Door deze vreemde voorbereiding zijn we met een klein hartje naar hier gekomen”, vertelt David. “Je moet er dan het beste van maken”. En dat is precies wat het team weer gedaan heeft. “Voor we het vliegtuig uitspringen is het dan even de helmen tegen elkaar en er helemaal voor gaan”, besluit Dennis.

 

Zondag keren David, Dennis, Andy, Jeroen en Michele huiswaarts met de wisselbeker. Een ding is zeker: de snelle vogels uit Schaffen – Hayabusa is immers Japans voor een zeer snelle vogel – vormen een échte gouden generatie.

Nathalie Mylle

David Grauwels