Armenië: “Het leven heeft me een tweede kans gegeven”

Ontdek het artikel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over de overlevenden van een explosie in een brandstofdepot in Nagorno-Karabach (Armenië).

 

Op 25 september 2023 vond er een hevige explosie plaats in een brandstofdepot in Nagorno-Karabach. De menselijke tol was extreem zwaar: niet minder dan 170 doden en 349 gewonden, van wie velen met ernstige brandwonden.

 

Na het ongeluk diende Armenië een verzoek om bijstand in bij de WHO en via het mechanisme voor civiele bescherming van de Europese Unie (de Union Civil Protection Mechanism of UCPM). Het land had ook rechtstreek hulp gevraagd aan België dat via B-FAST een medisch team, gespecialiseerd in ernstige brandwonden, naar Jerevan stuurde.

 

Dit team, dat bestaat uit vrijwilligers van de FOD Volksgezondheid en Defensie, stond in contact met verschillende ziekenhuizen in de Armeense hoofdstad om knowhow en best practices uit te wisselen. Het werd belast met de voorbereiding van de medische evacuatie van ernstig verbrande patiënten naar België. Eenmaal op Belgische bodem werden de patiënten verzorgd in het Brandwondencentrum van het Militair Hospitaal Koningin Astrid in Neder-Over-Heembeek.

 

Vind op de website van het WHO de getuigenis van een van hen, in het Engels: “I have been given a second chance at life” – Survivors of a deadly fuel depot explosion on their long road to recovery (who.int)

Rein Van den Bergh