De Zenobe Gramme en NH90 helpen vluchtelingen op zee

De BNS Zenobe Gramme heeft hulp geboden aan 26 vluchtelingen in Franse wateren (17 zeemijl ten noorden van Duinkerke, 10 zeemijl ten westen van de Belgische territoriale wateren). Het schip was daar in het kader van een jongerenstage. Niet ver hiervandaan, voerde de NH90 Search and Rescue een andere reddingsoperatie uit.

 

Toen de bemanning van de zeilboot donderdagochtend op weg was naar Duinkerke, zag zij om 11.20 uur een grote Zodiac in moeilijkheden. De motor had het begeven en er begon water in te komen.

 

Vervolgens werd contact opgenomen met de CROSS (Regionale Operationele Centra voor Bewaking en Redding) Gris-nez in Frankrijk om instructies te vragen. Hun teams waren in de buurt al bezig met een andere reddingsoperatie samen met onze NH90 Search and Rescue helikopter.  Zij hielpen de Gendarmerie Maritiem bij de redding van nog eens andere 25 vluchtelingen. Onze NH90 duiker assisteerde bij het overbrengen van de vluchtelingen naar het schip van de Maritieme Gendarmerie.  De NH90 ontfermde zich ook over de evacuatie van één persoon, die helaas in het ziekenhuis overleed.

 

Onze zeilschip, dat zich op enkele zeemijlen van deze eerste reddingszone bevond, kreeg van CROSS Gris-nez toestemming om de mensen aan boord te nemen en in veiligheid te brengen, gezien de urgentie van de situatie. Wat vervolgens ook gebeurde en om 11.53 uur waren de 26 vluchtelingen in deze tweede zone veilig.

 

Intussen zaten de jongeren die hun opleiding volgden op de Zenobe Gramme geïsoleerd in de mess. Het schip kwam om 16.05 uur in Duinkerke aan.

Jorn Urbain & Marine