Zeven dagen waarschuwingstermijn

Troepen van de Gemotoriseerde Brigade bereiden zich voor op hun deelname aan de Very High Readiness Task Force (VJTF) van de NAVO. Die internationale troepenmacht kan binnen enkele dagen worden ingezet om bondgenoten tegen elke dreiging te verdedigen. Voor het 1/3 Bataljon Lansiers uit Marche-en-Famenne begint in 2022 de stand-byperiode voor dit soort operaties. Zij zullen het personeel leveren voor de tactische interwapenonderafdeling (SGTIA).

 

“Vanaf 1 januari 2022 hebben we een waarschuwingstermijn van zeven dagen. Dit betekent dat het personeel in één week al zijn uitrusting, munitie en voertuigen moet ophalen, inzetorders ontvangen, treinen of vliegtuigen laden en klaar zijn om naar het inzetgebied te vertrekken. Je zal begrijpen dat zeven dagen kort is onder die omstandigheden”, vertelt luitenant-kolonel Olivier Dourte, de korpscommandant van 1/3 L.

 

De soldaten van de Landcomponent die aan de VJTF 22 deelnemen, zullen het hele jaar door oefeningen uitvoeren. Dat gebeurt onder leiding van de pilooteenheid, het 1/3 Bataljon Lansiers. Begin maart vond in Leopoldsburg en Elsenborn alvast de eerste oefening van de infanterie-eenheid plaats: Golden Armor. Het programma omvatte gevechtsschieten, fysieke activiteiten en tactische acties per peloton.

 

In 2021 zullen verschillende opleidingsperiodes in België en in het buitenland nodig zijn om de kwalificaties van onze troepen te certificeren. Vanaf 2022 zal België, onder Frans bevel, de VJTF voorzien van personeel voor de SGTIA, de Counter-IED (springtuigen opsporen en uitschakelen) en staffuncties bij de brigade. Samen met Duitse, Spaanse, Poolse en Portugese collega’s zullen zo’n 280 leden van de Landcomponent klaarstaan om op korte termijn te worden ingezet bij de snelle reactiemacht van de NAVO.

 

De VJTF is een internationale brigade van ongeveer 7.000 militairen. De Belgische deelname is in de eerste plaats een bijdrage aan de collectieve defensie. Die inzet biedt echter ook kans om ons nog beter aan te sluiten bij de gemeenschappelijke procedures van de NAVO.

Julie Van den Born

Didier Authelet