Personeel Medische Component leert nieuw veldhospitaal opzetten

Het personeel van het 5 Element voor Medische Interventies (5 EMI) heeft een opleiding gevolgd om het nieuwe veldhospitaal op te zetten. Dat gebeurde van 8 tot 12 maart in het kwartier Commandant vlieger Dony in Nijvel. Zo bereiden ze zich voor om in mei in Marche-en-Famenne de uitgebreide versie van het veldhospitaal te assembleren, de Role 2 Enhanced.

 

De logistieke uitdaging die volgt op de levering van het nieuwe veldhospitaal is aanzienlijk voor de Medische Component. Het is zijn belangrijkste aankoop ooit. Nu moet het personeel de volledige assemblage onder de knie krijgen. Volgens de NAVO-normen voor een hospitaal Role 2 met 54 tenten moet dit binnen 72 uur volledig operationeel kunnen zijn.

 

De Franse burgerfirma Utilis, die het materieel levert, zorgt ook voor de opleidingen. “Deze week is in verschillende fases verlopen”, vertelt luitenant Gosset, de materieelbeheerder. “We hebben de tenten in alle mogelijke configuraties leren opzetten. Dan hebben we de verlichting en elektriciteit leren installeren, gevolgd door de verwarming, airco en luchtfilters. Zo hebben we binnen een luchtkwaliteit die zich kan meten aan die van burgerziekenhuizen. Vandaag krijgen we opleiding over de overdrukkamers. De modules voor sterilisatie en chirurgie moeten in overdruk staan om te vermijden dat er bacteriën van buiten naar binnen komen.“

 

Er staat al een tweede opleidingsweek aan te komen. Daarin geven de opgeleide militairen van het 5 EMI hun kennis door aan hun collega’s. Ook een cursus over het gebruik van het nieuwe materieel staat op stapel.

 

In mei zal het hospitaal voor het eerst volledig opgezet worden in Marche-en-Famenne. “Die ontplooiing vormt meteen ook de integratiecontrole”, vertelt de luitenant. “Alles is gemaakt volgens plannen en een bijzonder lastenboek. We moeten echter zeker zijn dat wat de firma heeft geleverd volledig is en werkt zoals wij hebben gevraagd.”

Jacques-Emmanuel De Boeck

Vincent Bordignon

Mathieu Duhembre