Zomerkamp voor toekomstige medische officieren

Het Competentiecentrum van de Medische Component organiseert sinds 2011 elk jaar een speciaal zomerkamp voor toekomstige militaire artsen, tandartsen, apothekers, dierenartsen en officieren medische steun. Pelican Summer Camp, zoals het kamp heet, vond dit jaar plaats van 5 tot 15 juli in het kwartier van Leopoldsburg.

 

Een week lang kregen de 24 deelnemers een opleiding die ging van puur militaire vaardigheden zoals schieten en kaartlezen tot militair-medische vaardigheden, bijvoorbeeld hoe ze een veldhospitaal moeten opzetten. Op het einde van het zomerkamp brachten ze die in de praktijk tijdens een driedaagse synthese-oefening, terwijl de hemelsluizen in België zo ver opengingen dat er van een sluis nog weinig sprake was. Het is geen plezier om tijdens die stortbuien in individuele tenten te slapen en op gevechtsrantsoenen te overleven. Een goede leerschool voor een mogelijke toekomstige opdracht bij Defensie wel.

 

De zomerkampen van de Medische Component zijn relatief nieuw. Tot 2010 namen de toekomstige medische officieren deel aan de jaarlijkse kampen van de Koninklijke Militaire School (KMS). Er was echter nood aan een opleiding die ook focust op de specifieke militair-medische vaardigheden. Die hebben ze later bij Defensie nodig maar kwamen minder aan bod tijdens de kampen van de KMS.

 

“Tot dan kregen de leerlingen puur militaire kampen van de KMS en een puur academische opleiding van de burgeruniversiteit”, vertelt majoor Koen Van Olmen, de coördinator van het zomerkamp. “De link tussen de medische academische opleiding en de militaire wereld ontbrak.” En dus werd Pelican Summer Camp in het leven geroepen.

 

Ondergedompeld worden in de militair-medische wereld is echter niet het enige voordeel dat het kamp de medische officieren biedt, zegt een van de bachelorstudentes dierenarts. “Dit kamp is ook interessant omdat we hier in contact komen met onze toekomstige collega’s. Wij studeren aan verschillende universiteiten en komen elkaar niet noodzakelijk tegen in het dagelijkse leven. Dat gebeurt tijdens Pelican Summer Camp wel.”

 

De toekomstige medische officieren nemen in totaal deel aan drie zomerkampen van de Medische Component: een eerste na hun derde bachelorjaar, een tweede na hun eerste masterjaar en een laatste na hun derde masterjaar. Zo hebben ze al een goede voeling met de medische wereld bij Defensie nog voordat ze er daadwerkelijk aan de slag gaan.

Stijn Verboven

Erwin Ceuppens

Defensie