De premier brengt een bezoek aan onze militairen in Jordanië

Op zaterdag 16 maart bracht premier Alexander De Croo een bezoek aan de luchtmachtbasis van Zarqa in Jordanië. Van hieruit voeren zo’n 40-tal militairen al sinds 4 maart operatie Cerulean Skies uit. Het doel: humanitaire hulpgoederen droppen boven de Gazastrook. Een operatie die ten einde loopt.

 

De complexe operatie Cerulean Skies is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de Land- en de Luchtcomponent en is een absoluut succes. De negen airdrops brachten zo’n 164 ton aan humanitaire goederen veilig op de grond.

 

De Premier hield halt in Jordanië tijdens zijn gecombineerd bezoek aan Caïro, Doha en Amman. Hij benadrukte het belang van deze geslaagde missie en bedankte de militairen: “Onze Defensie is wereldtop in het uitvoeren van airdrops. We beschikken over veel expertise, en daar mogen we best wel wat trotser op zijn. We hebben meer dan 25 procent van alle hulpgoederen van de totale coalitie gedropt, dat is niet niks. Ik wil jullie dan ook bedanken voor jullie mooie werk hier!”

 

Voor de pers gaf het detachement uitleg over een aantal van zijn taken, zoals het inpakken van colli’s en het vertrekkensklaar maken van de A400M. De detachementscommandant maakte van de gelegenheid gebruik om het geleverde werk te onderstrepen: “Ik ben zeer fier op alle mensen die deelnemen aan deze operatie en hier elke dag het beste van zichzelf geven om de mensen op de grond hulp en een sprankje hoop te brengen. Onze luchtdroppings zijn een succes geworden.”

 

Met grote precisie

 

Het is de eerste keer dat het A400M transportvliegtuig humanitaire luchtdropping uitvoert boven een oorlogsgebied. “Met dit toestel kunnen we met enorme precisie droppings uitvoeren”, legt Joe, een ervaren piloot, uit. “Aan het begin van de opdracht moesten we uiteraard veel berekeningen maken. We overliepen alle what if’s om ons op alle mogelijke scenario’s voor te bereiden. Het is dan ook een mooi gevoel om vanuit het niets zo’n operationeel resultaat te bereiken.”

 

Door vitale steun te leveren aan de Palestijnse bevolking leveren de Belgische militairen een belangrijke bijdrage aan de internationale coalitie.

Bilitis Nijs

Nathalie Mylle