21 juli: Laatste rechte lijn naar het Paleizenplein

Voor de eerste keer mee defileren tijdens het militair defilé van 21 juli zal voor altijd in je geheugen gegrift staan. Ruim 1300 vrouwen en mannen van Defensie marcheren morgen langs de eretribune aan het Koninklijk Paleis. Blinkende bottines, een piekfijn uniform en, of ze het nu toegeven of niet, een tikkel nervositeit.

 

Donderdag 20 juli, minder dan 24 uur voor het grote moment, ontmoeten we Lucie en Aaron, allebei eerstejaarsstudenten aan de Koninklijke Militaire School (KMS). Onder het toeziend oog van generaal-majoor Jean-Pol Baugnée, commandant van de troepen, repeteren ook zij in de kazerne van Peutie tot iedereen juist in de maat loopt.

 

Kinderdroom

Studeren aan de KMS is voor Lucie de verwezenlijking van een kinderdroom. “Ik was zo groot”, gebaart ze met haar hand ter hoogte van de knie. “Toen wist ik al dat militair worden iets voor mij was. Toen ik een studiekeuze moest maken, koos ik al snel voor de KMS”, legt ze uit. “Hier kan ik mijn ambitie om burgerlijk ingenieur te worden combineren met mijn kinderdroom,” vertelt ze trots.

 

Commando Junior

Hoewel Aaron een eerstejaars is, is dit niet de eerste keer dat hij meeloopt in het defilé. “Ik heb nog de Commando Junior jongerenstage gevolgd,” herinnert hij zich. “Tijdens de stage werd ons gevraagd of we mee wilden doen tijdens de Nationale Feestdag. Die kans krijg je natuurlijk niet elke dag”, lacht Aaron.

 

“Maar dit is anders”, voegt hij toe. “Nu draag ik de muts van de KMS en vertegenwoordig ik mijn school, een hele eer.”

 

Gala-uniform

Lucie en Aaron zullen allebei het gala-uniform van de KMS dragen. Strak en elegant, maar best een uitdaging om aan een defilé mee te doen. “Het voelt heel warm aan”, geeft Aaron toe. “Maar het ziet er prachtig uit.”

 

“Een van de voorgaande jaren viel het hoofddeksel van een van de studenten af vlak voordat ze de eretribune passeerden,” vult Lucie aan. “Er zit een witte pluim bovenop ons hoofddeksel, maar er is geen riempje om het vast te binden.”

 

Nu maar hopen dat er niet te veel wind staat! De weersvoorspelling voor 21 juli is alvast… niet erg gunstig.

 

Zomerkamp

De eerstejaarsstudenten van de KMS hebben de afgelopen weken doorgebracht in en rond Leopoldsburg. Daar doorlopen ze momenteel hun zomerkamp, waar tactische en fysieke trainingen hen scherp houdt. “We hebben niet echt veel tijd om veel te repeteren,” weet Aaron. “Gisteren hadden we nog een vrije dag, maar de laatste weken zijn wel in de kleren gekropen” besluit hij.

 

Wanneer Lucie en Aaron terugkeren naar hun peloton, voel je de spanning stijgen. Benieuwd hoe het hen zal vergaan tijdens hun eerste echte defilé? Volg het live op Canvas of de RTBF vanaf 15 uur.

Rein Van den Bergh

Adrien Muylaert

Nathalie Mylle