78 burgerpersoneelsleden leggen de eed af

Op maandag 5 februari legden 78 burgers hun eed af als personeelslid bij Defensie. Daarmee treden ze na het afronden van hun stages van een jaar officieel in dienst als statutair ambtenaar. Burgerpersoneelsleden spelen, zij aan zij met de militairen, een belangrijke rol binnen de diensten: ze leveren waardevolle vaardigheden en zorgen voor continuïteit.

 

 

Voor de aanwezigen in Zaal Malmedy in Evere was de eedaflegging een belangrijke gebeurtenis in hun carrière als federaal ambtenaar. Ze markeerde het begin van hun benoeming in vaste dienst na een succesvolle stage van een jaar. Om benoemingen te bekrachtigen organiseert Defensie meerdere keren per jaar eedafleggingen waarbij trouw wordt gezworen aan de Koning, de Grondwet en de wetten van het Belgische volk. Ludwig Van Der Veken, secretaris-generaal en voorzitter van de directieraad, zat de ceremonie voor.

 

Christine, attaché MR-budget, vertelt fier: “Door een publieke functie uit te oefenen, meer bepaald bij Defensie, zetten we onze vaardigheden in ten voordele van de burgers en de maatschappij. Ik ben trots dat ik de eed heb mogen afleggen want voor mij symboliseert deze dit dagelijks engagement.”

 

Variatie troef

 

Voor burgerpersoneel is er een waaier aan functies binnen Defensie, onder andere als administratief assistent, als attaché of als technisch deskundige. Personeelsleden kunnen hun vaardigheden in verschillende domeinen inzetten, zoals inlichtingen, ICT, personeelsbeheer, juridische steun, communicatie, horeca, enz.

 

De ongeveer 2000 burgers binnen Defensie dragen ook belangrijke, specifieke waarden uit: professionaliteit, vertrouwen en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ze dienen bovendien het algemeen belang. Een burgerbaan bij Defensie is een mooie uitdaging in een unieke setting.

 

 

In 2024 staan er zo’n 460 functies open voor burgerpersoneel. Naast de rekrutering van statutair personeel is er ook een startbanenplan voor jongeren onder de 26 jaar, zogenaamde ‘Rosetta’-functies waarvoor geen ervaring vereist is.

 

Nieuwe voordelen

 

Burgermedewerkers bij Defensie genieten als federaal ambtenaar bovendien van heel wat voordelen: werkzekerheid, glijdende werkuren met de mogelijkheid tot telewerken, een aantrekkelijk loon, een evenwichtige balans tussen werk en privé en talloze opleidingsmogelijkheden. Daarnaast zijn er tal van andere voordelen zoals gratis openbaar woon-werkverkeer, een fietsvergoeding, gebruik van sportfaciliteiten tijdens de werkuren en allerlei sociale voordelen.

Sinds 2024 krijgen burgerpersoneelsleden ook maaltijdcheques, een mooie aanvulling op de lijst.

 

 

Ook interesse om te werken als burger bij Defensie? Ontdek hier de mogelijkheden! Alle jobs & vacatures bij Defensie | Defensie (mil.be)

Bilitis Nijs

Lucia Gaggero