Vierdaagse van de IJzer gestart
Tussen 23 augustus en 26 augustus wordt er voor de 49ste keer gewandeld langs de kust en in de Westhoek. Het startschot voor de eerste etappe werd gegeven in Oostduinkerke, waar men kon kiezen tussen vier omlopen met verschillende afstanden.
Vele wandelaars stonden al vroeg paraat aan de Sint-Niklaaskerk in Oostduinkerke voor de eerste etappe van de Vierdaagse van de IJzer. Ze konden er kiezen voor een route van 8, 16, 24 of 32 kilometer. Uiteraard kan men vrij kiezen aan hoeveel en welke etappes men deelneemt. Er wordt bovendien steeds naar gestreefd deze omlopen maximaal rolstoeltoegankelijk te maken.
“De omloop van 16 Km is de meest gekozen omloop”, vertelt de organisator. “We merken echter dat dit jaar de route van 32Km terug aan populariteit wint dankzij de grote groepen militaire detachementen die terug deelnemen, nu de pandemie grotendeels achter ons ligt.”
Defensie tracht met dit evenement de band met de samenleving te versterken door militairen en burgers samen te brengen tijdens een sportieve uitdaging. Er hangt dan ook een gezellige sfeer onder de wandelaars. “Dat is inderdaad een van de voornaamste redenen waarom we al vijf jaar deelnemen aan de Vierdaagse”, vertelt Marie-Roos Rommens, die samen met haar man Eric en hondje Zara gedurende vier dagen op post zal zijn voor de 16 Km. “Bovendien is het goed voor onze gezondheid”, vult Eric aan.
Daarnaast wil Defensie samen met de wandelaars stilstaan bij de vele slachtoffers die gevallen zijn in de regio tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Daarom worden er ook enkele plechtigheden gehouden. In Koksijde was er tevens een paradrop met parachutes van de Royal Air Force (R.A.F.) en de Britse vlag. Het is eveneens mooi meegenomen dat de deelnemers op deze manier de historische en toeristische waarde leren kennen van de Westhoek en de Kust.
Voor de Vierdaagse van de IJzer werkt de organisatie zoals elke voorgaande editie trouw samen met vijf gemeenten: Oostduinkerke, Nieuwpoort, Diksmuide, Poperinge en Ieper. Zo organiseert partnerstad Poperinge een logementskamp en bieden de andere steden graag hun vaste logies aan.
Op de slotdag in Ieper wordt om halfvier een Last Post ceremonie onder de Menenpoort gehouden. Hierna wordt de Vierdaagse officieel afgesloten met een optocht van alle wandelaars vanaf de stadsrand via de Menenpoort naar de Markt. “Het blijft een speciale ervaring om in groep onder de Poort door te wandelen, dat we hier wonen maakt het extra speciaal”, vertelt Marie-Roos. “Zoals elke voorgaande editie krijgen de wandelaars een mooi aandenken aan dit sportieve evenement”, weet de organisator.
De eerste dag start met ideaal wandelweer en klokt af op 4969 wandelaars. Uiteraard is er voldoende bevoorrading voorzien onderweg: elke wandelaar krijgt een drinkfles die regelmatig gevuld kan worden en ook de nodige suikers worden geleverd. Bovendien deelde de Koninklijke Orde van de Paardenvissers Oostduinkerke verse garnalensoep uit. Ze hadden maar liefst 800 liter soep voorzien.
Voor de volledige vier dagen zijn er momenteel zo’n 7500 inschrijvingen. Wie wil meedoen kan zich nog steeds inschrijven via de website of op het evenement zelf.