Verdeling kledij gestart: aangenaam, soepel en mooi
In de militaire kazerne in Grobbendonk, de thuishaven van het 29 Bataljon Logistiek, werden op woensdag 7 december de eerste nieuwe uniformen voor de Land-, de Lucht- en de Medische Component uitgedeeld. Dit gebeurde in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de betrokken firma’s Sioen en Seyntex. Ook mevrouw Ludivine Dedonder, Minister van Defensie, was aanwezig voor de maatname en het in ontvangst nemen van een set kledij.
Hoe zien we de Belgische militair van de toekomst? Hoe ziet zijn kleerkast eruit? Dat zijn de vragen waar alles mee is gestart in 2019 en die geleid hebben tot het Belgian Defence Clothing System (B.D.C.S.), een samenwerking tussen Defensie en het consortium SSC (Sioen, Seyntex en Crye Precision).
Vandaag staan de eerste militairen aan te schuiven met een lege reistas om prompt weer buiten te wandelen met een goed gevulde zak. “Dagelijks worden er 500 tot 750 militairen bediend. In totaal verdelen we 750.000 stuks kledij tegen eind januari” vertelt Kris, medewerker van Sioen, enthousiast.
“Toen ik hier deze ochtend binnen wandelde, liepen de rillingen echt over mijn rug”, vertelt Arthy Seynaeve, bestuurder van Seyntex. “Het was een grote uitdaging voor ons, maar ook voor Defensie.” Bart Vervaecke, CEO van Sioen, vult aan: “We zijn ontzettend fier dat de verdeling gestart is en op wat we bereikt hebben op deze korte tijdspanne.”
Vernuftig verdeelsysteem
Voor de snelle verdeling van de kledij werd een vernuftig systeem uitgedacht. “Eerst meten we de militair op aan de hand van linten met kleurcodes die overeenstemmen met de verschillende maten”, legt Kris uit. “Zo zien we snel welke maat het beste zal passen.”
In een volgende zone liggen lange rijen tafels vol pasmodellen. “Hier mogen ze rustig de verschillende kledingstukken passen en kunnen ze eventueel nog van maat wisselen”, vertelt hij terwijl we langs de tafels wandelen. “Een leuk weetje: alle pasmodellen zijn gewassen zodat niemand moeten wakker liggen dat het nog zou krimpen. We proberen aan alles te denken”, knipoogt hij.
Nadien komen we aan bij een zone waar honderden dozen vol nieuwe kledij opgestapeld staan en heel wat medewerkers deze uitdelen. “Finaal krijgen ze hier dan hun set kledij om morgen in het nieuw te gaan werken”, zegt hij met een grote glimlach.
Sterker, lichter en nieuwe camouflage
De kledij bestaat uit verschillende lagen die de militair in staat stelt zich te kleden volgens de missie en de klimatologische omstandigheden. De geïntegreerde stretchstof zorgt voor een slankere snit met maximale mobiliteit, vergroot de sterkte van het uniform en maakt het tegelijk lichter. Bovendien wordt het nieuwe camouflagepatroon Multicam geïntroduceerd voor een maximale camouflage in verschillende omgevingen.
De algemene tendens bij de militairen die kledij staan te passen is positief. “Ik vind de kledij er echt goed uitzien”, vertelt Bart Vermylen. “Het zit ook echt aangenaam. Als bijna gepensioneerde kan ik de uniformen door de jaren heen vergelijken en ik moet zeggen dat het elke keer beter wordt. Niet enkel de kwaliteit, maar ook het draagcomfort”.
Aangepast ontwerp voor vrouwen
Tot op heden moesten vrouwen het doen met een uniform ontworpen voor mannen, maar dan in een kleinere maat. Dit is nu verleden tijd. Voor vrouwen is er een aangepast ontwerp met meer ruimte in de heupen en benen en een afgestemde taille. “Je merkt wel duidelijk dat het geknipt is voor vrouwen. Ik heb kunnen vergelijken want ze hadden me eerst per vergissing een broek voor mannen laten passen. Toen ik erna het vrouwenmodel aanhad, kon ik echt wel merken dat het gewoon veel beter aanvoelt”, vertelt een vrouwelijke militair terwijl ze haar set kledij in ontvangst neemt.
Ook Ludivine Dedonder, minister van Defensie, mag haar maten laten nemen en de kledij aantrekken. “Het voelt heel aangenaam en de stof is heel soepel. Je merkt dat het kwaliteit is.” Wanneer ze de volledige tenue aanheeft, knikt ze overtuigd: “Ja, ik voel me operationeel.” Al lachend voegt ze eraan toe: “Ik ben klaar voor het gevecht,” en balt ze nog even haar vuisten.