Start van de NAC-zomercampagne!

Twee mijnenjagers, een fregat en een maritiem trainingsschip: tientallen studenten en meerdere instructeurs hebben dinsdag de zeilen gehesen in het kader van de Navy Academy (NAC) Summer Campaign. De campagne, die loopt van 3 tot 28 juli, is een kans voor onze jonge officieren, onderofficieren en vrijwilligers om maritieme vaardigheden te verwerven en zich voor te bereiden op hun toetreding tot de vloot. Ook is het een kans om de operationele paraatheid van onze eenheden te verbeteren, alsook om onze bemanning te motiveren.

 

Onze officieren, onderofficieren en vrijwilligers zijn aan boord van de mijnenjagers Bellis  en Lobelia , het fregat Louise-Marie  en het Franse opleidingsschip Almak  vertrokken. Gedurende bijna één maand zullen ze trainen op de Noordzee. . Onze studenten zullen hier de theorie die ze in de klas hebben geleerd in de praktijk kunnen toepassen. Ze zullen kaartlezen oefenen, leren hoe ze een zending moeten doorsturen en zelfs hun eigen team zeelieden aansturen.

 

Een omgeving vol oefenkansen

 

Het belangrijkste doel is het bieden van broodnodige ondersteuning aan de studenten van de NAVY Academy. Het stelt hen in staat om in echte omstandigheden te trainen onder toezicht van een ervaren collega. Deze stage geeft hen dan ook de uitgelezen kans om vertrouwd te geraken met de schepen van onze vloot.

 

Een eenvoudige, maar belangrijke missie

 

Deze opleiding, die onze studenten een beter begrip van de maritieme wereld zal geven, zal volgens een goed omkaderd schema verlopen en hen naar de laatste fase van hun opleiding leiden. Aan het einde van deze campagne zullen sommige studenten een examen afleggen. Dit zal voor hen de laatste horde zijn voordat ze als officier van wacht op de brug van een schip mogen plaatsnemen.

Al deze inspanningen timmeren bij aan het verhogen van kennis onder de matrozen, en dit in alle personeelscategorieën. Deze missie is essentieel, want het maritieme verkeer wordt jaar na jaar drukker. België ligt op de tweede drukste vaarroute ter wereld, en de onstabiele internationale situatie aan de toegangspoort van Europa vereist dan ook een steeds hogere bekwaamheid van onze matrozen.

Anaëlle El Kabou

Jorn Urbain