De Chef Defensie bezoekt het Cyber Command

Op donderdag 8 februari bracht het hoofd van Defensie een bezoek aan Cyber Command, de toekomstige vijfde component van Defensie en een essentieel instrument van de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV). Ondergedompeld in het hart van een operationeel scenario en zelf de hoofdrolspeler van een uiterst belangrijke missie, ontdekte hij door middel van een interactieve ervaring de realiteit van de hedendaagse cyberdreigingen en het volledige scala van onze cyberverdedigingscapaciteiten.

 

Het bezoek vindt plaats in totale onderdompeling. Zodra hij het gebouw binnenkomt, kruipt admiraal Michel Hofman in de rol van een buitenlandse agent die informatie zoekt over een Belgische militair op zakenreis. Zijn opdracht: ondersteund door een team van cyberexperts, stiekem zijn hotelkamer binnengaan en zoveel mogelijk informatie verzamelen om bij te dragen aan de nationale veiligheid.

 

Eenmaal in de hotelkamer, onder dekking en met een bivakmuts op om niet herkenbaar te zijn, gaat onze agent op zoek naar mobiele apparaten, documenten of informatie die nuttig kunnen zijn om de exacte identiteit en bedoelingen van zijn doelwit te achterhalen. Op het bureau onderschept hij een smartphone, een laptop en een USB-sleutel.

 

Bij het bemachtigen van de smartphone haalt zijn ‘Forensics’ team er al een grote hoeveelheid gegevens uit, waaronder telefoonnummers, voor- en achternamen, adressen en verschillende foto’s. Door de sporen van een IP-adres te volgen, kan het team ook de plaatsen lokaliseren die het doelwit meestal bezocht. Nog interessanter zijn de bestanden die op de USB-stick zijn gevonden. A priori leeg, zonder zichtbare map, bevat het desondanks veel verborgen gegevens. Een grondige zoektocht stelt onze agent in staat om een kopie van de eerder verwijderde documenten tevoorschijn te halen. Ondanks een zekere waakzaamheid onthullen mobiele apparaten altijd veel informatie.

 

Gelukkig is de interventie van onze cyberaanvallers op de netwerken van Belgische Defensie uiteindelijk geblokkeerd door het gebruik van multifactor authenticatie. Aan de andere kant van het scherm worden de specialisten van Cyber Command gewaarschuwd voor een poging tot inbraak en nemen ze onmiddellijk de nodige maatregelen om de toegang tot gevoelige gegevens te beschermen. Hun rol? Het waarborgen van de cyberveiligheid van de netwerken en wapensystemen die door Defensie worden gebruikt, om informatie te verzamelen en om operaties in cyberspace uit te voeren.

 

Dit omgekeerde scenario toont de veelheid aan risico’s die iedereen loopt in cyberspace en de noodzaak om onze expertise op dit gebied voortdurend te ontwikkelen. Bij Cyber Command wordt dit bereikt door innovatieve partnerschappen met de academische wereld en het bedrijfsleven, en door een breed spectrum van werving. Of het nu fulltime of parttime is, als burger of in het leger, we nemen elk jaar veel getalenteerde mensen aan.

Cyber Command

Cyber Command