Verderzetting samenwerking Benelux Arms Control Agency

Op 9 december tekende de vicechef Defensie, luitenant-generaal Marc Thys, het nieuwe Memorandum Of Understanding (MOU) voor het Benelux Arms Control Agency (BACA). Deze nieuwe MOU moet een nog betere samenwerking tussen de drie partnerlanden verzekeren.

 

Het BACA, opgericht in 2014, voegde de wapenbeheersingsagentschappen van de drie Benelux-landen samen tot één internationaal agentschap. De bevoegdheid ervan ligt in het uitvoeren van (conventionele) wapeninspecties in het buitenland die een duidelijk en transparant beeld moeten geven van de aantallen en locaties van wapens, van militair materieel en van militaire oefeningen. Dankzij deze samenwerking beschikt de Benelux over een groep van gespecialiseerde militairen die van wapenbeheersing hun prioriteit maken.

 

Daarnaast begeleiden de leden van het BACA ook de binnenkomende inspecties van niet-NAVO-landen in België, Luxemburg en Nederland. Het agentschap geldt nog steeds als het voorbeeld bij uitstek van internationale samenwerking: nergens anders werken drie landen zo nauw samen op het vlak van wapenbeheersing.

Eric Op de Beeck

Pascal De Putter